Vojska

Duhovno upotpunjavanje iz državnog proračuna

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet osoba iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i oružanih snaga BiH ove će godine o državnom trošku putovati na hadžiluk u Saudijsku Arabiju, a za to će iz proračuna biti izdvojeno gotovo 70 tisuća KM, objavile su Nezavisne novine.

Iz Ministarstva obrane potvrđeno je banjalučkim novinama kako su s Islamskom zajednicom u BiH sklopili ugovor o organiziranju odlaska na hadž za devet djelatnih vojnih osoba i civila, za što će biti plaćeno 67,5 tisuća KM, a to im je nagrada za njihovo posebno zalaganje i zasluge u službi.

Iako bi po zakonu Ministarstvo obrane BiH za takav utrošak svojih sredstava moralo raspisati javni natječaj to ovoga puta nije bilo slučaj, uz obrazloženje kako je Islamska zajednica u BiH jedini ovlašteni organizator odlaska na hadž pa nitko drugi ne bi ni mogao ponuditi takvu vrstu usluge.

Obveza svakog muslimana

Barem jedan obilazak islamskih svetišta u Meki obveza je svakog muslimana, ukoliko si to može priuštiti, i obični vjernici za to obično štede cijeli život. Hina podsjeća kako se iz BiH se prošlih godina u jeftinijim aranžmanima putovalo autobusima, dok su imućniji uglavnom putovali zrakoplovom.

Cestovna ruta sada je prekinuta zbog rata u Siriji pa je hadžiluk moguće obaviti jedino uz putovanje zrakoplovom, što u konačnici svakog budućeg hadžiju stoji astronomskih 7.500 KM, što je, kako Hina piše ''iznos o kojemu najveći broj muslimana u BiH može samo sanjati''.

Iz Ministarstva obrane BiH navode kako je financiranje ovakvog putovanja iz državnih fondova zapravo sasvim uobičajena pojava. Slične povlastice uživaju i katolici te pravoslavci kojima se odlazak na hodočašća također plaća iz proračuna uz ocjenu kako to "predstavlja duhovno upotpunjavanje" i jača "moralnu krepost".

Za bolje izvršavanje zadataka

"Upotpunjavanje ovih propisa vjernike jača u njihovom svakodnevnom životu u izvršavanju radnih obaveza na još bolji i kvalitetniji način. Ovim činom izgrađuje se potpuna ličnost uposlenika ili vojnika, njihova duhovna komponenta, a čije se koristi najbolje uočavaju u izvršavanju postavljenih zadataka", objašnjenje je Ministarstva obrane BiH.

U tom ministarstvu ocjenjuju i kako je odlazak na hadž prilika za neku vrstu promidžbe, jer se smatra kako hadžije među milijunima muslimana koje će sresti u Saudijskoj Arabiji "imaju priliku promicati vrijednosti slobode vjere u sustavu obrane BiH, kao i vrijednosti države BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close