Potoci

Dudaković: Na današnji dan deblokirani su i oslobođeni Bošnjaci doline i grada Mostara

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 20:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja manifestacija obilježavanja 24. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline pod nazivom "Putevima pobjede Armije RBiH 2017." održana je u petak navečer na sportskom igralištu Potoci u Bijelom polju kod Mostara.

Po riječima ratnog zapovjednika i sadašnjeg predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Mostar - Sjever Ibrice Ljeve, današnji datum je jako značajan jer je uspješnom akcijom pripadnika Armije RBiH, 1993. godine deblokiran Mostar.

''To je akcija koja je uspješno izvedena i koja nam je omogućila opstanak na ovim prostorima i mi danas slavimo veliku pobjedu'', kazao je Ljevo u izjavi novinarima.

Na obilježavanju je sudjelovao i ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević kazavši kako je jako važno obilježavati značajne datume iz obrambeno-oslobodilačkog rata.

''Danas smo tu da iskažemo duboko poštovanje prema svim šehidima i poginulim borcima i iskažemo poštovanje našem narodnom heroju Midhatu Hujduru Hujki koji je tog dana dao svoj život. Samo hrabro srce pripadnika Armije BiH je moglo izvojevati jednu ovakvu pobjedu i uspostaviti vezu između slobodnih teritorija i na taj način spasiti ovaj dio BiH. Zbog toga je naša trajna obveza poštivati ove datume i zajedno ih s našim suborcima obilježavati'', kazao je Bukvarević.

Umirovljeni general Armije BiH Atif Dudaković naglasio je važnost današnje obljetnice kazavši kako ovaj datum treba sačuvati od zaborava i uvijek ga se sjećati.

''Nije tada bio blokiran Mostar, ali su bili blokirani Bošnjaci i na današnji dan deblokirani su i oslobođeni Bošnjaci doline i grada Mostara'', kazao je Dudaković.

Istaknuo je kako danas o jednoj prošlosti postoje tri istine.

''Jedni su vodili ombrambeno-otadžbinski rat. Drugi su vodili obrambeno-domovinski rat, a mi smo vodili obrambeno-oslobodilački rat. I zato smo večeras ovdje da čuvamo našu prošlost, da se borimo za istinu'', kazao je Dudaković.

Na središnjoj manifestaciji obratili su se i ratni zapovjednik i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić.

U znak sjećanja na 160 poginulih sa središnje manifestacije pušteno je 160 bijelih balona.

Obilježavanje 24. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline započelo je jutros polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Podharem, na Šehitlucima i u Sjevernom logoru.

Organizator obilježavanja je Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close