Crvena linija

Duda: NATO bi morao ozbiljno razmisliti ako Putin upotrijebi kemijsko oružje

Vijesti / Flash | 13. 03. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u intervjuu u nedjelju da bi ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini sve promijenila i da bi NATO morao ozbiljno razmisliti o tome kako da odgovori.

Upitan bi li, da Putin upotrijebi kemijsko oružje, to bila crvena linija za NATO nakon koje se mora uključiti, Duda je rekao za televiziju BBC: "Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to bi potpuno promijenilo stvari".

"Zasigurno, NATO i njegovi čelnici pod vodstvom SAD-a morat će sjesti za stol i zaista ozbiljno razmisliti što učiniti, jer tada počinje biti opasno", rekao je.

Zapadni dužnosnici rekli su u petak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini u napadu pod "lažnom zastavom" kako bi naknadno imala opravdanje za svoju invaziju, ali ništa ne upućuje na širu upotrebu takvog oružja u ratu.

U srijedu je Washington opovrgnuo ponovne ruske optužbe da SAD upravlja laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini nazvavši optužbe "smiješnima" te sugerirao da Moskva možda postavlja temelje za korištenje kemijskog ili biološkog oružja.

Ukrajina: Moskva optužena za korištenje fosfornih bomba u Donbasu

Ukrajinski policijski čelnik u luhanskoj oblasti, na istoku, optužio je rusku vojsku da je u noći na nedjelju bombardirala njegovo mjesto fosfornim bombama.

Oleksij Bilošicki, načelnik policije u Popasni, stotinjak kilometara zapadno od Luhanska, rekao je da su Rusi upotrijebili fosforne bombe u napadu na njegovo mjesto.

"Nacisti su ih zvali 'gorući luk' i 'rusisti' (kovanica dobivena spajanjem riječi Rusi i fašisti) ih upravo bacaju na naše gradove. Neopisiva patnja i požari", napisao je na Facebooku.

Informaciju je zasad nemoguće provjeriti.

U Kramatorsku, također u Donbasu, vlak kojim su se evakuirali civili u Lavov, na zapadu Ukrajine, pogođen je u udarima u noći na nedjelju, rekao je načelnik vojne oblasti u Donjecku Pavlo Kriljenko. U bombardiranju je jedna osoba poginula a jedna je ranjena, rekao je.

U Donbasu su u borbama stradale i dvije pravoslavne crkve u koje su se sklonili civili, izvijestile su mjesne vlasti: crkva u Svjatohirsku, poznato svetište u donjeckoj regiji i crkva u Sjeverodonjecku, u okolici Luhanska.

Zasad nema podataka o žrtvama.

Ta su mjesta u dijelu Luhanske i Donjecke oblasti koji sve do početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače nije bio dio proruskih separastističkih "republika".

Kopirati
Drag cursor here to close