Predstavljen projekt

Državni zatvor bit će završen do kraja naredne godine

Vijesti / Flash | 01. 10. 2015. u 13:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završetak radova na izgradnji državnog zatvora očekuje se do kraja naredne godine - rečeno je danas prilikom predstavljanja projekta državnog zatvora u Vojkovićima, koje je organiziralo Ministarstvo pravde BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je kazao da je projekt izgradnje državnog zatvora jedan od značajnijih projekata čijoj je realizaciji BiH pristupilo u posljednjih 20 godina.

Istaknuo je da važnost realizacije ovog projekta treba promatrati u kontekstu reforme pravosudnog sustava, što uključuje i reformu sustava izvršenja kaznenih sankcija, a posebno u kontekstu prilagođavanja domaćeg pravosudnog sustava najboljim europskim praksama, što je obveza BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

''Projekt izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH iniciran je kako bi se izgradila kazneno-popravna ustanova s visokim stupnjem sigurnosti za 348 osuđenika i pritvorenika u skladu sa standardima Europskih zatvorskih pravila i domaćih zakona'', kazao je ministar Grubeša.

Po njegovim riječima, izgradnja Zavoda i uspostavljanje efikasnog i održivog sustava izvršenja kaznenih sankcija na razini BiH su strateški prioriteti Ministarstva pravde BiH.

Ministar Grubeša je naveo da će ovo biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih, „što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakterizira problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta“.

''Od izvođača, nadzornog tijela i Jedinice za implementaciju projekta očekujem da će izgradnja državnog zatvora biti okončana u predviđenim rokovima, te da ćemo tijekom sljedeće godine imati priliku da svečano otvorimo ovaj objekt'', kazao je ministar Grubeša, koji je zahvalio svim prijateljima ovog projekta kao i donatorima.

Direktor Jedinice za implementaciju projekta Zoran Bašić je podsjetio da je Projekt izgradnje državnog zatvora Odlukom Vijeća ministara BiH iz studenog 2010. uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja.

Naveo je da će u Državnom zatvoru kapaciteta 348 mjesta biti smješteni osuđenici (298 osoba) i pritvorenici (50 osoba) Suda BiH.

Po njegovim riječima, struktura izvora financiranja Projekta je određena Odlukom Vijeća ministara BiH iz studenog 2010. godine.

Projekt izgradnje državnog zatvora se finacsira iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava, i to: 6,45 milijuna eura iz proračuna institucija BiH; 9,15 milijuna eura donatorska sredstva EU; 2 milijuna eura donatorska sredstva Kraljevine Švedske; 1,7 milijuna eura tehnička pomoć Europske komisije; 19,3 milijuna eura kredit Razvojne banke Vijeća Europe i 1,1 milijun dolara su donatorska sredstva vlade SAD-a za obuku zatvorskog osoblja.

On je prisutnima predstavio projekt izgradnje državnog zatvora, navodeći da se trenutno gradnja odvija na svim objektima kompleksa.

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je istaknuo važnost izgradnje ovakvog objekta.

''Ovaj zatvor visokog stupnja sigurnosti se gradi u skladu, ne samo s propisima Europske unije koji se tiču zatvora već i u skladu s principima koji će osigurati poštivanje ljudskih prava zatvorenika, odnosno pritvorenika koji će tu boraviti'', kazao je Wigemark.

Dodao je da će postojanje ovakvog zatvora omogućiti aktivnosti Suda BiH, ali i Tužiteljstva BiH i pravosudnih institucija na entitetskim razinama da procesuiraju počinitelje kaznenih djela ratnih zločina, terorizma, organiziranog kriminala i korupcije.

Wigemark je kazao da je EU dala značajan doprinos u izgradnji, ali i u opremanju ovog objekta.

Veleposlanik Švedske u BiH Fredrik Schiller je kazao da je, prema njegovim saznanjima, predviđeno da rok za završetak radova bude kolovoz 2016. godine.

''Nadamo se uskoro da će BiH imati odgovorajući objekt, zatvor visokog stupnja sigurnosti koji će moći primiti osuđene počinioce ratnih zločina, ili organiziranog kriminala na izdržavanje kazne. Iskreno se nadamo da do kraja 2016. godine osuđenici, oni čija je kazna već potvrđena presuduma Suda BiH, će moći biti upućeni na izdržavanje zatvorske kazne u ovaj državni zatvor'', kazao je veleposlanik Schiller.

Kopirati
Drag cursor here to close