Zastupnički dom

Državni zastupnici odbacili prijedlog ograničenja otpremnine na 9.960 KM

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 18:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras nije prihvatio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio zastupnik Damir Arnaut, a koji se odnosio na isplatu otpremnina.

Predloženi zakon nije dobio potrebnu podršku zastupnika iz Republike Srpske.

Arnautov prijedlog je predviđao da minimalni iznos otpremnine ostane kao i do sada 4.980 KM, ali da se maksimalan iznos otpremnine ograniči na 9.960 KM.

Zastupnici nisu prihvatili ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH koji je predviđao da Pravobranilteljstvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Zastupnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Zastupnici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine.

Primili su k znanju Informaciju o izravnim stranim investicijama u BiH u 2015. i Izvještaj o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija na promociji izravnih stranih investicija u BiH u 2015. godini.

Primljen je k znanju i Materijal Direkcije za europske integracije BiH: Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu; Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. te Izvještaj o napretku u provođenju Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende za razonu Vijeća ministara BiH. Zatupnici su podržali i zaključke koje je u vezi sa ovim materijalima predložila Zajedničko povjerenstvo za europske integracje.

Zastupnički dom je primio k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30.6.2016., prema kojoj je ukupna javna zaduženost BiH 30. lipnja ove godine iznosila oko 11,9 milijardi KM i smanjena je za 19,55 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Davanjem suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, okončana je sjednica Zastupničko doma državnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close