Revizija

Država službeno ne zna što je s revizijom

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je u Međunarodni sud pravde u Haagu stiglo pismo koje je uputio povodom podnošenja bošnjačkog zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

On je istaknuo da nema ništa novo priopćili kada je riječ o veleposlaniku BiH u Haagu Mirsadi Čolaković koja, prema instrukciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije dostavila pismo ministra vanjskih poslova BiH koje je bilo u zatvorenoj koverti upućeno Međunarodnom sudu pravde u Haagu, piše Srna.

"Ja i PDP, u kojem sam potpredsjednik, želimo mir i stabilnost u regionu, ekonomske reforme, borbu protiv korupcije, brzi europski put BiH. Najveći smo zagovornici za to, ali nećemo dozvoliti nikome da nam oduzima naša prava i nadležnosti koja nam pripadaju", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Crnadak očekuje da se sve u BiH rješava u institucijama i da se više ne događa da se institucije uzurpiraju i privatizuju.

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović naložio je veleposlaniku BiH u Haagu Mirsadi Čolaković da ne proslijedi pismo koje je Crnadak uputio Međunarodnom sudu pravde, u kojem se ističe da je Izetbegovićeva odluka o pokretanju revizije presude protiv Srbije donesena izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravomoćna. 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naknadno je izjavio da "odlazak Sakiba Softića u Haag nije potvrdila nijedna bh. institucija".

Stoga Crnadak i ne zna da je Softić u Haagu, rekao je novinarima nakon što su ga zamolili da prokomentira Softićev odlazak u namjeri da u svojstvu agenta BiH u Međunarodnom sudu pravde preda zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Ministru vanjskih poslova BiH je u današnjem susretu s novinarima postavljeno i pitanje šta uopće očekuje u vezi s ovim slučajem.

''Očekujem da se sve u BiH događa u institucijama, a ne da se one zloupotrebljavaju'', kratko je odgovorio.

 

Kopirati
Drag cursor here to close