Porezi

Država oduzima Šukeru luksuzni stan?

Radi se o stanu u potkrovlju vile Portheim u Opatiji koji je Šuker kupio 2009. za milijun eura.
Vijesti / Flash | 26. 09. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Hrvatska je upisala hipoteku s mogućnošću zapljene na luksuzni stan u vlasništvu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i to zbog poreznog duga od šest milijuna kuna.

Radi se o stanu u potkrovlju vile Portheim u Opatiji koji je Šuker kupio 2009. za milijun eura. 

Republika Hrvatska je, kako piše "24sata", sjela na Šukerov opatijski penthause jer on nije ni tri godine nakon poreznog rješenja podmirio svoj dug prema državi. A taj dug je nastao nakon što su poreznici utvrdili da je Šuker u 2015. imao neprijavljeni dohodak od 12,8 milijuna kuna.

U problemima zbog Mamića

U obrazloženju upisa hipoteke na stan u Opatiji, Općinski sud u Rijeci samo navodi da se radi o dugu od 6,057 milijuna kuna koji Šuker duguje za porez na dohodak.

Upis je pokrenulo Općinsko državno tužiteljstvo u Rijeci i sud je udovoljio njihovim dokazima. Uz to, Šukeru se obračunava od travnja ove godine i zatezna kamata viša od devet posto godišnje sve dok ne plati dug.

Kako je pisao "Jutarnji list" 2016. godine, Šuker je upao u probleme jer je priskočio u pomoć Zdravku i Mariju Mamiću te im posudio čak 12 milijuna kuna - Zdravku sedam, a Mariju pet milijuna - da bi oni tim novcem platili kauciju za izlazak iz istražnog zatvora.

Poreznici su tada pitali Šukera za porijeklo tog novca, ali nisu bili zadovoljni obrazloženjima pa je određeno da prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza mora da plati šest milijuna kuna poreza.

U više navrata iz Porezne uprave su tražili od Šukera da dostavi podatke o prihodima na osnovu kojih bi mogao opravdati tih 12 milijuna kuna. On im je, pisao je "Jutarnji list", odgovorio da se radi o ušteđevini stečenoj tijekom profesionalne nogometne karijere u inozemstvu. I nakon pozajmica Mamićima ostalo mu je, tvrdio je, još 1,5 milijuna kuna ušteđevine.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza priložio je i ugovore kako bi dokazao da je taj novac zaradio kao nogometaš, igrajući za Osijek, Dinamo, Sevilju, Real Madrid, Arsenal, Vest Hem i Munchen 1860, ali kako je riječ o dokumentima starijim od deset godina, poreznici su insistirali na dodatnim dokazima da su izvor prihoda od 12 milijuna kuna zaista ugovori s navedenim nogometnim klubovima. Ali Šuker ušteđevinu navodno nije uopće čuvao u banci pa nije mogao da priloži bankovne izvatke.

Zato mu je Porezna uprava odredila obavezu plaćanja šest milijuna kuna poreza i prihoda na dohodak, koje očigledno do danas nije platio.

Luksuzna vila

Stan u potkrovlju novouređene vile Portheim u središtu Opatije od 2009. je u vlasništvu Davora Šukera. Za taj luksuzni prostor pokraj hotela 'Ambasador' dao je tad navodno milijun eura. 

Vila je nekada bila u vlasništvu Liburnija Rivijera Hotela. Oni su tamo imali poslovne prostore i urede. Liburnija je 1995. godine vilu prodala Talijanu koji je u njoj otvorio privatnu stomatološku ordinaciju. Zgrada od pet etaža bila je u lošem stanju.

Vilu je 2007. kupio građevinski preduzetnik Dražen Golemović, a potom je stan tamo od njega kupio Šuker.

U Šukerovom šestosobnom penthouseu su kuhinja, kupaonica, toalet, tri hodnika i terasa. Ukupna površina je 152,59 kvadratnih metara.

Vila Portheim je u samom centru Opatije, odmah nasuprot poznatog hotel Ambasador. Lokacija je fantastična. Nekih 20 metara vazdušne linije od mora, pješke je to jedva stotinjak metara.

Upravo u vili Portheim, jednoj od najljepših secesijskih građevina u Opatiji, dio života proveo je Austrijanac Džulijus Glaks, inače najznačajniji Opatijac u gradskoj istoriji, liječnik koji je zaslužan za organizacije prvih medicinskih kongresa krajem 19. vijeka, kao i za uvođenje vodovoda i kanalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close