Sudski troškovi

Država gubi novac zbog sporih sudova

Vijesti / Flash | 13. 05. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državne institucije kao tužena strana od 2008. do 2013. godine izgubile 313 parničnih predmeta, ti predmeti imaju trend povećanja, a zbog kašnjenja u izvršavanju sudskih presuda nastaju dodatni sudski troškovi rečeno je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što je zastupnik Stranke demokratske akcije Salko Sokolović upitao što je s prevencijom i analizom sudskih sporova i neisplatom prouzrokovanih troškova.

''Od 14,6 milijuna KM isplaćenih izdataka za sudske troškove u ovom razdoblju, oko 700.000 KM isplaćeno je kao posljedica neblagovremene realizacije sudskih presuda'', pojasnio je Sokolović te zatražio informaciju o poduzetim aktivnostima da se ovaj trend zaustavi.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je podsjetio da je ove podatke utvrdio Ured za reviziju institucija BiH te je kazao da je, uočavajući slabosti i poštujući preporuke Ureda za reviziju, Ministarstvo donijelo instrukciju o izvršenju plaćanja izvršnih sudskih presuda putem državnog proračuna.

Ovom instrukcijom precizirano je da kao temelj za izvršenje može biti nalog Pravobraniteljstva BiH i Ministarstva financija i trezora da izvrši plaćanje po pravosnažnoj presudi, a definirana je i procedura plaćanja radi smanjenja kašnjenja.

Kopirati
Drag cursor here to close