Predstavljanje brošure

''Neometano se promovira 'lov na vještice' protiv novinara i medija''

''Dodatno novinari doživljavaju prijetnje od strane drugih korisnika mreže, a Facebook te prijetnje u većini slučajeva ignorira.''
Vijesti / Flash | 20. 06. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta "Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Europi i Turskoj - Faza 2" koju je financirao UNESCO - EU, istraživalo je kompleksan odnos novinarstva i društvenih medija.

Rezultati istraživanja sadržani su u brošuri "Društene mreže i novinarstvo u BiH", koju su predstavili izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek i autorica Zinaida Đelilović, piše Avaz.

Istraživanje među medijima, urednicima i novinarima

''Istraživanje među medijima, urednicima i novinarima porovedeno je s ciljem da se utvrdi da li se suočavaju s prijetnjama na društvenim mrežama bilo u komentarima ili u direktinim porukama te da utvrdi na koji način i koliko često Facebook postupa u slučajevim prijava prijetnji, govora mržnje, te da li se ti slučajevi tretiraju ili ignoriraju'' - kazala je Burek.

Navela je da se mnogi novinari i mediji na zapadu već neko vrijeme suočavaju s uklanjanjem ili cenzuriranjem sadržaja na društvenoj mreži Facebook, čak i kad se tim sadržajem nije kršio etički kodeks izvještavanja.

''Slično ugrožavanje medijskih sloboda trenutno je i u BiH. Dodatno novinari doživljavaju prijetnje od strane drugih korisnika mreže, a Facebook te prijetnje u većini slučajeva ignorira. Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da postoji jezička barijera i nerazumijevanje konteksta kada je riječ o sadržajima 'balkanskih verzija' Facabooka, čiji algoritam nejčešće ne prepoznaje govore mržnje. Neometano se promovira 'lov na vještice' protiv novinara i medija koji izvještavaju o određenim osjetljivim temama, čak i kada su u potpunosti u skadu s Kodeksom za štampu i online medije u BiH čime se nesumljivo guši sloboda izražavanja i prijeko potrebni dijalog u demokratskom društvu' - rekla je Burek.

Autrica brošure Zanaida Đelilović kazala je da je brošura urađena na osnovu intervjua vođenih tijekom četiri mjeseca sa 60 medijskih profesionalaca različite dobi i iskustva, uz osiguranje rodne zastupljenosti.

Publikacija istražuje koliko novinari i kako upotrebljavaju društvene mreže

''Publikacija istražuje koliko novinari i kako upotrebljavaju društvene mreže, kako je pojava društvenih mreža utjecala na distribuciju novinarskog sadržaja i njegovu vidljivost, kao i nepovoljan utjecaj društvenih mreža na sigurnost novinara. Istraživanje je još jednom potvrdilo da je govor mržnje rasprostranjen na društvenim mrežama, posebno na Facebooku. Većina ispitanika se izjasnila da redovno čitaju komentare ispod objavljenih članaka i da se u tim komentarima jako često susreću s govorom mržnje koji, po njihovom mišljenju, najčešće ima veze s uočenom političkom ili etničkom pripadnosti nekog medija'' - kazala je Đelilović.

Istraživanje je otvorilo brojna pitanja i zahtijeva da samoregulacijska tijela trebaju raditi na novim smjernicama na novinare. Vijeće za štampu i online medije u BiH upravo priprema izmjene i dopune Kodeksa za štampu i online medije s ciljem prilagođavanja digitalnom dobu.

Brošura će biti podijeljena članovima medijske zajednice i korištena za buduće aktivnosti ovog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close