Država o drogama

Droga nekvalitetna, država objavila ulične cijene

Vijesti / Flash | 28. 06. 2017. u 14:17 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zabrinjavajući je podatak da je tržište narkotika stabilno, s obzirom na to da se cijena opijata nije značajnije mijenjala u proteklih pet godina'', stoji u dokumentu "Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u BiH", usvojenom u ožujku 2017. godine.

Dokument je usvojilo Vijeće ministara BiH, a na osnovu njega - Saša Magazinović, SDP-ov paralmentarac postavio niz pitanja na koje odgovore traži od Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

U dokumentu stoji da je u razdoblju od 2012. do 2017. godine narasla samo cijena marihuane i skunka na ilegalnom tržištu, potvrdio je i za N1 u razgovoru.

"Činjenica govori da je tržište stabilno, i to automatski znači da ga ništa ne remeti, a njega bi trebale remetiti sigurnosne agencije. Mi znamo da kada je nestašica rajčice da mu cijena raste", kazao je Magazinović za N1.

Magazinović od Mektića traži pojašnjenje zbog čega se cijena nije mijenjala i mogu li se tvrdnje o stabilnosti cijena na ilegalnom tržištu dovesti u vezu s podacima koji se nalaze u dokumentu - o malim količinama zaplijenjenih narkotika, pogotovo od Granične policije BiH.

Magazinović od Mektića traži i odgovor poduzimaju li se konkretne aktivnosti kako bi budući izvještaji o borbi protiv ovog oblika kriminala bili mnogo bolji?

Magazinović je za N1 potvrdio i to da u obrazloženju dokumenta piše da su sve institucije sudjelovale u izradi dokumenta, i da tu stoje svi podaci o narkoticima, cijenama, čistoći - ali i rutama kroz koje dolaze u BiH.

"Institucije koje bi se trebale boriti protiv konzumiranja i trgovine raspolažu s dovoljnim brojem informacija. S druge strane, rezultati rada kroz tabelarni pregled jasno kažu koja je agencija i gdje zapolijenila narkotika", kazao je Magazinović - uz tvrdnju da određeni podaci ne korespondiraju jedni s drugima.

Ulične cijene droga u Bosni i Hercegovini u 2012. izražene u eurima je, po navedenom dokumentu su:

Heroin (1 gram) 20–30;
Marihuana (1 gram) 3–7;
Kokain (1 gram) 45–75;
Ecstasy (1 tableta.) 2–3;
Amfetamin (1g) 10-25.

U dokumentu "Procjenja prijetnje od organizovanog kriminala u BiH", kojeg je, kako je prije navedeno, Vijeće ministara usvojilo u ožujku 2017. godine stoji da u državi ne postoji sustavna analiza i usporedba čistoće zaplijenjenih droga. Za isto razdoblje, a prema operativnim informacijama i forenzicˇkom vještačenju agencija za provođenje zakona u BiH, čistoća heroina u uličnoj prodaji je bila oko 4 posto.

Uopćeno, heroin je loše kvalitete, navodi se u dokumentu, a razblazˇen uglavnom s paracetamolom i kofeinom.

Najčešći aditivi za amfetamine su laktoza i saharoza, navodi se u dokumentu'', potvrdio je Magazinović za N1.

Laktoza je također najčešći aditiv u ecstasyju. Kokainu se obično dodaje lidokain. Zadnji raspoloživi podaci pokazuju da se cijena narkotika na ilegalnom tržištu BiH nije značajnije mijenjala u odnosu na 2012. godinu osim cijena marihuane i skunka.

Tako je prema podacima policijskih agencija cijena marihuane od 2.500 do 3.000 KM/kg, a skunka oko 5.000 KM/kg. Cijena heroina je od 40.000 do 50.000 KM/kg ovisno od cˇistoc´e istog. Cijena kokaina prema istim podacima krec´e se oko 70.000 KM/kg.

Speed se krec´e oko 6.000 KM/kg, a komad ecstasyja prodaje se po 10 KM. Navedene cijene variraju od grada do grada u BiH u uličnoj prodaji.

 Magazinović je u kratkom razgovoru za N1 pozdravio akciju MUP-a RS-a i SIPA-e, kodnog imena "Sala" koja se odvija s cijljem razbjanja organizirane kriminalne skupine koja se bavila nedozvoljenom proizvodnjom i prometom heroina, te kazao da ih u svakom slučaju - treba biti i više.

Kopirati
Drag cursor here to close