Zakon o oružju

Drastične izmjene Zakona očekuju vlasnike oružja u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 07:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru će se 26. travnja 2016.godine u 10,00 sati u prostorijama MUP-a HNŽ biti održana javna rasprava o Prednacrtu Zakona o oružju i streljivu u HNŽ.

Na javnu raspravu o ovom Prednacrtu su pozvane sve zainteresirane pravne osobe, agencije, društva i udruge.

Ovim Zakonom propisuju se uvjeti za nabavljanje, držanje, nošenje, sakupljanje, popravljanje i
prepravljanje, oduzimanje oružja i streljiva, promet oružja i streljiva, način postupanja sa oružjem i streljivom, osnivanje i vođenje civilne streljane i evidencije o oružju i streljivu na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije.

U Zakonu stoji kako fizička osoba može imati najviše pet pištolja ili revolvera i sedam komada lovačkog oružja za koje su mu izdane isprave o oružju.

Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su da:
a) je navršila 21 godinu života;
b) ima opravdani razlog za nabavu oružja;
c) nije osuđivana za kazneno djelo ili da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak, izuzev za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa;
d) nije kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira, prekršaj propisan Zakonom o oružju i streljivu ili nasilje predviđeno drugim zakonom, kao i da se protiv te osobe ne vodi postupak za takve prekršaje;
e) ne postoje okolnosti koje negativno utječu na javni red i mir, odnosno interese sigurnosti
f) ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, kao što je:
prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, izraženo poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje i drugi poremećaji u ponašanju, kriminalističko-obavještajni razlozi i razlozi koji ukazuju na povezanost sosobama iz kriminalističko-obavještajne evidencije, te drugi poremećaji u ponašanju, stegovne povrede propisa o lovu ili športskom streljaštvu i slično.

Navedeno je kako se izvan lovišta, odnosno strelišta vatreno i zračno oružje mora držati, odnosno nositi u odgovarajućim futrolama i kovčezima i ne smije biti napunjeno.

Također zabranjeno je nošenje vatrenog, zračnog i hladnog oružja na javnim, vjerskim i sportskim okupljanjima, u školama, zdravstvenim i javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima i prostorima koji se koriste za pružanje ugostiteljskih usluga, kao i na drugim mjestima ili objektima gdje je javno istaknuta zabrana o nošenju oružja.

Fizička osoba ne smije nositi oružje kada je pod utjecajem alkohola, opojnih droga ili drugih
omamljujućih sredstava, odnosno kada je u takvom stanju da nije u mogućnosti shvatiti značenje svog postupanja, odnosno vladati svojom voljom, stoji između ostalog u ovom Zakonu o oružju.

Kopirati
Drag cursor here to close