Ured disciplinskog tužitelja

Dostavljena uređena tužba protiv Branka Perića

Početkom rujna ove godine, Prvostupanjska disciplinska komisija odgodila je pripremno ročište u predmetu protiv sudije Perića, te vratila disciplinsku tužbu na doradu.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2023. u 11:01 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja dostavio je uređenu tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koju je Prvostupanjska disciplinska komisija vratila zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od tačaka koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, saznaje Detektor.

Propust u tužbi

Početkom rujna ove godine, Prvostupanjska disciplinska komisija odgodila je pripremno ročište u predmetu protiv sudije Perića, te vratila disciplinsku tužbu na doradu.

Do ovoga je došlo nakon što je sudac Perić ukazao na propust u tužbi, jer u jednoj od točaka tužbe nisu navedeni činjenični opisi disciplinskog prekršaja.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za Detektor kažu da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) u roku od osam dana dostavio uređenu disciplinsku tužbu.

"Navedena tužba je dostavljena Prvostupanjskoj disciplinskoj komisiji da je pregleda, nakon čega će biti dostavljena tuženom, koji u roku od 15 dana, računajući od dana prijema uređene tužbe, ima mogućnost da podnese pismeni odgovor na činjenične navode", stoji u odgovoru.

Tužba je vraćena zbog druge točke koja se odnosi na neopravdano kašnjenje u izradi odluka zbog neefikasnog i neblagovremenog preduzimanja službenih radnji, čime je propustio okončati postupak vraćanja imovinske koristi, stečene kaznenim djelom, prije proteka zakonskog roka za opoziv uslovne osude.

Tužiteljsko-medijska mafija

Nakon izricanja prvostupanjske presude u predmetu "Respiratori" u travnju ove godine, kada je Perić imao izdvojeno pravno mišljene, Ured disciplinskog tužitelja je protiv njega formirao predmet po službenoj dužnosti.

Ured je podigao tužbu zbog "donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili upornog i neopravdanog kršenja pravila postupka" i "neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca ili bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudaca".

Perić se tužbom tereti i za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti, ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, zbog priopćenja u kojem tvrdi da ga "tužiteljsko-medijska mafija želi i kazneno sankcionirati zbog iznošenja mišljenja".

Naredno ročište u ovom predmetu je zakazano za 7. studeni.

Kopirati
Drag cursor here to close