HNŽ

Đonom na Demokratsku frontu

Vijesti / Flash | 13. 04. 2015. u 07:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako stvari odmiču, nama je sve više jasno da je zajednički cilj i HDZ-a i SDA od početka bio da se s pregovorima odugovlači, da se DF pritiska kako bi pregovore napustio, da se dobije potporu zastupnika DF-a u Skupštini za imenovanje “manjinske vlade” i time obmane javnost da je DF kriv za dugotrajne pregovore, itd. Ali, tu vrstu zadovoljstva im ne kanimo priuštiti. Poručujemo im i ovom prilikom – nećemo napustiti koaliciju niti ćemo podržati manjinsku vladu'', izjavila je u intervjuu za Dnevni list Ružica Burić članica Predsjedništva DF-a i članica pregovaračkog tima DF-a u HNŽ-u.

Burić kaže kako posljednji sastanak koalicijskih partnera na županijskoj razini nije prekinut nego je okončan na način da su predstavnici SDA smatrali potrebnim da se umjesto DF-a traži novi koalicijski partner, a predstavnici HDZ-a BiH su zastupali tezu kako je treći koalicijski partner i dalje DF te da postoji potreba da se još jednom razmisli o svim iznesenim prijedlozima.

''Istina je, doduše, da su predstavnici HDZ-a i SDA i nakon zajedničkog sastanka nastavili bilateralne razgovore kako bi se po nekim pitanjima dogovorili. Što bi sve to imalo značiti, u ovom trenutku je doista teško procjenjivati. No, brzo će i to prestati biti tajna'', rekla je.

Burić kaže kako je DF u priču o formiranju županijske vlasti ušao uz obvezu poštivanja točno određenih principa – i ti su principi, što se DF-a tiče, na snazi i danas.

''A to, dalje, znači da DF neće imati nikakvih problema i izići iz priče oko formiranja izvršne vlasti u HNŽ-u. Ali, to će učiniti u onom trenutku kada se osigura neka druga dvotrećinska većina, u kojoj ne bi bio DF. Za sada, budimo načisto, izvjesno je da se takva većina ne može zamisliti bez HDZ-a. Svi ostali, međutim, pa i SDA, mogu biti i dio skupštinske većine, ali i izvan nje'', rekla je Burić Dnevnom listu.

Na optužbe predsjednika županijskog ogranka SDA Salke Sokolovića da je DF bošnjačka stranka, Burić navodi kako te izjave dolaze tek nakon što su se njegovi startni planovi pokazali neostvarivima.

'' Tijekom pregovora se gospodin Sokolvić grčevito borio da DF bude dio izvršne vlasti s dva resora, u pravilu je naglašavao da je DF multinacionalna stranka i da to treba uvažavati, itd. Ali, od te retorike je odustao istog trenutka kada je HDZ izišao s prijedlogom da njemu pripadne pet resora i premijerska pozicija, da SDA dobije četiri, a DF dva resora u županijskoj Vladi. Zašto? I otkuda sada najednom priča o DF-u kao bošnjačkoj stranci? Razlog je najvjerojatnije u procjeni da je pametnije ići đonom na DF, nego se suprotstaviti HDZ-u BiH bez kojih se ne može formirati izvršna vlast u HNŽ-u'', kaže Burić navodeči kako se u tom slučaju se može dogoditi da u čitavoj priči budu zaobiđeni baš oni.

''A onda se, htjeli ili ne, upada u velike probleme. Jer, da stvar bude jasna do kraja, i kod HDZ-a i kod SDA preveliki su redovi kadrova kojima su obećali štošta, a sada im račune mrsi DF. Ali, to su već njihove stranačke muke, nikako i muke DF-a'', rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close