Ima li napretka?

Izborni zakon: Iznesen niz mogućih promjena, čeka se odluka

Razmatrane su primjedbe na Izborni zakon koje je dostavio Ured za demokratske institucije i ljudska prava kao i Koalicija "Pod lupom".
Vijesti / Flash | 02. 06. 2021. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Interresorne radne grupe iznijeli su niz prijedloga za promjene teksta Izbornog zakona te će sve izmjene i dopune biti dostavljene Tajništvu Interresorne radne grupe koji će ih ažurirati i pripremiti za odlučivanje na budućoj sjednici ovog radnog tijela.

Naime, na 4. sjednici razmatrane su primjedbe koje je na Poglavlje 1. "Osnovne odredbe" i Poglavlje 2. "Tijela za provođenje izbora" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine dostavio Ured za demokratske institucije i ljudska prava koji djeluje pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE/ODIHR) kao i Koalicija "Pod lupom".

Prije početka rada po predloženom dnevnom redu, članovima Interresorne radne grupe obratili su se šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler, zatim ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Oni su izrazili punu podršku radu na izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i izrazili očekivanje da će one rezultirati rješenjima koja će uvažiti promjene naložene presudama Europskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, umanjiti mogućnost manipuliranja sa izbornim rezultatima i izbornih prijevara te u konačnici povećati povjerenje građana u izborni proces.

Ambasadori Sattler, Nelson i Kavalec danas su izrazili nadu da će u procesu izmjena izbornih propisa biti ostvarena široka suradnja sa nevladinim organizacijama i ekspertima, a nedvojbeno su ponudili i svaku pomoć institucija koje predstavljaju kako bi usvojena rješenja podigla nivo demokracije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close