Prijedlog Martina Raguža

Dom naroda PSBiH usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje

Vijesti / Flash | 27. 10. 2016. u 14:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje, koju je predložio izaslanik Martin Raguž.

Raguž je kazao da je u BiH prisutna eskalacija govora mržnje, koji po svojoj ambiciji i posljedicama ''djeluje razarajuće na biće BiH, njenu supstancu, a to su kulturni, nacionalni, religijski i individualni identiteti, sve ono što znači ta dimenzija“.

''To je jako napadnuto, dijalog, harmoniziranje je gotovo pa nepoznata dimenzija'', kaže Raguž.

Moramo, ističe, jasno konstatirati da je govor mržnje sve prisutniji i da djeluje razarajuće.

''U tom kontekstu, trebamo osuditi taj govor mržnje, izraziti svoju spremnost da se dodatno zauzmemo na sprečavanju takvog načina i na sankcioniranju. Ne trebamo donositi nove zakone, nego trebamo vidjeti da li se provode zakoni, koliko je efikasno pravosuđe, jesu li dovoljne sankcije'', kazao je Raguž, dodajući da trebamo primjenjivati i međunarodne standarde.

Pogotovo, naglašava, treba pozvati medije ''na jednu istinsku partnersku suradnju, s obzirom na njihovu krucijalnu ulogu u utjecaju na javnost, da na neki način i oni onemoguće slučajeve zlouporabe medijskog prostora, kojih objektivno ima sve više“.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić je, uz podršku toj inicijativi, kazao da je nakon 26 godina vrlo ozbiljnih sukoba došlo do jedne deklaracije koja osuđuje govor mržnje.

''Ne mogu da ne primijetim da propuštamo da osudimo nešto što je u srži tog problema, gdje govor mržnje samo predstavlja pojavni oblik, a to je kultura mržnje koju imamo u ovoj zemlji. Ona nije, kako se to može pogrešno smatrati, vezana isključivo za međunacionalne odnose. Ona je i obiteljsko pitanje, ona je i pitanje između prijatelja, između najbližih suradnika, između svakog segmenta društva u kome živimo i mislim da je primarno posljedica ogromne frustracije najvećeg broja stanovništva koje nije u stanju normalno živjeti i da dođe do realizacije najelementarnijih potreba'', kazao je Tadić.

Dom narod usvojio je predloženu deklaraciju, koju je u svibnju usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda državnog parlamenta završena je davanjem suglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Kopirati
Drag cursor here to close