Nastavak u četvrtak

Dom naroda bez dogovora o Zakonu o MIO; pravosuđe prozvano za korupciju

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 15:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sutra bi se na nastavku zasjedanja trebao izjasniti o Zakonu o mirovinsko i invalidskom osiguranju.

''Još traju konzultacije u vezi s tim zakonskim rješenjem. Klub Hrvata će zasjedati u 11.00 sati uoči sjednice Doma naroda zakazane u 12.00 sati'', potvrđeno je u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ranije je predsjedavajuća doma Lidija Bradara istaknula da je Klub Hrvata od predlagača zakona dobio tražene podatke na analizu.

''Uglavnom, nismo protiv donošenja zakona. Imamo podatke koji su različiti i koji su još za analize. Javile su nam se pojedine skupine koje su najugroženije u zakonu o MIO. Imamo podatke o policajcima, a danas su nam se javili i obrtnici. Radi se o tome da naša sva poljoprivredna gazinstva imaju tretman obrta pa je pitanje kada se donese zakon šta će biti s njima. Umirovljenici kada odu u mirovinu neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici u poljoprivredi'', pojasnila je Bradara.

Osim zakona o MIO, na dnevnom redu sjednice bili su predloženi zakon o energetskoj efikasnosti u FBIH, nacrti zakona o turizmu, boravišnoj taksi, sigurnosti i zaštiti na radu o kojima je održana rasprava, a glasanje će biti obavljeno sutra u nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, izaslanici bi, kako je planirano, sutra trebali započeti novu sjednicu na kojoj je predviđeno razmatranje predloženih izmjena Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH i Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta, te o Zakonu o osiguranju.

Odbačen prihvatio Godišnji izvještaj VSTV-a

Izaslnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nisu prihvatili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) iznoseći brojne primjedbe na rad pravosuđa u BiH, ali i podsjećaju na neuspjele reforme pravosuđa.

Izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) upozorio je na korupciju u pravosuđu, a pozvao je i VSTV i disciplinskog tužitelja da počnu raditi svoj posao, ocjenjujući da BiH ima vrhunske pravnike, suce, tužitelje, međutim "zahvaljujući nametnutim odlukama visokih predstavnika i međunarodne zajednice nema mogućnost da ih pustimo da rade svoj posao".

Sredoje Nović (SNSD), izaslanik Kluba Srba, smatra da je nezahvalno razgovarati o tom izvještaju ako se zna da se na njih ne može utjecati, podsjećajući da se u posljednjim godinama čulo mnogo teških riječi vezanih za bh. pravosuđe.

''Ako iz Suda BiH najviši rukovoditelji kažu da u pravosuđu vlada pravosudna mafija, to je užas, to bi trebala biti uzbuna za cijelu vlast u BiH, ne samo za pravosudne institucije'', smatra Nović, uz isticanje da je to najkorumpiraniji dio društva.

Mišljenja je da se treba smoći snage i na sto staviti zakone o pravosuđu te dopustiti stručnjacima da kažu što je potrebno mijenjati jer se godinama priča o reformi pravosuđa, ali rezultati izostaju.

''Nije samo VSTV kriv za stanje u pravosuđu koje je jedan od ključnih stubova pravne države. Ništa neće uspjeti ni reforma privrede ako ne budemo imali pravnu državu i ako se ne prekine s montiranim procesima koji imaju uporišta u zakonima'', smatra Nović.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) krajnje štetnim nazvao je neosnovano i tendenciozno izjavljivanje i navođenje da pravosudne institucije imaju etnički pristup u pogledu postupanja u određenim slučajevima jer to mora biti potkrijepljeno objektivnim argumentima.

Iznio je stav da se o stanju u pravosuđu ne može govoriti uzimajući u obzir samo jedan fragment iz perspektive nekoga kako njemu to izgleda, u tom smislu smatra da treba biti objektivan i sagledati cjelinu.

Dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić iz Kluba Srba (SDS) zapitao je zašto parlamentarci koji nisu zadovoljni radom pravosudnih institucija nešto ne mijenjaju jer su oni zakonodavna vlast, ali do toga nije došlo zbog nepostojanja političkog dogovora.

Iznio je i podatak da je proračun VSTV iznosio 7.779.773 KM gdje ne ulaze donatorska sredstava drugih država i međunarodnih organizacija, a budžeti Suda i Tužiteljstva BiH za 2015. godinu iznosili su više od 28 milijuna KM, dok je sudsku i tužiteljsku funkciju obavljao 100 sudaca i tužitelja.

Usporedio je to s proračunom sudova i tužiteljstava u Republici Srpskoj gdje proračun za istu godinu bio 61 milijun KM, a 470 je obavljalo sudsku i tužiteljsku funkciju, što je za njega primjetan nesrazmjer posebno ako se pogleda i broj riješenih predmeta.

I dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) tvrdi da za stanje u pravosuđu nije samo kriv VSTV, ali u velikom postupku ipak snosi odgovornost jer je zadatak tog vijeća uspostaviti profesionalno i neovisno pravosuđe.

Izaslanici su zaključkom zadužili Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene zakona ili novi zakon kojim bi se na odgovarajući način regulirala pitanja neophodnosti objavljivanja podataka o imovinskim kartonima nosilaca sudskih i tužiteljskih dužnosti u bh. pravosudnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close