Ako se ne ispune zahtjevi

Minut do 12 - Prosvjedi doktora ispred Vlade, najavljen i štrajk

Kao razlog prosvjeda doktori navode stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simbolično, minut do 12 sati održani su prosvjedi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH ispred zgrade Vlade FBiH.

Razlog prosvjeda je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Federalne vlade, piše Avaz. Do sada nije ponuđeno objašnjenje zašto se čeka toliko na taj zakon i zašto je u pripremi.

Svakodnevni prosvjedi

''Trudimo se da naši pacijenti ne ispaštaju, međutim ukoliko dođe do daljih koraka i generalnog štrajka doktora, nažalost naše usluge će biti uskraćene i primat će se samo hitna stanja i covid pacijenti'', kazala je doktorica Marina Berberović, predsjednica sindikata HNŽ.

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Rifat Rijad Zijad kaže da ne žele biti taoci neodgovorne politike te da, ako sutra Vlada Federacije ne bude razmatrala spomenuti zakon, prosvjedovat će svaki dan.

Podsjetimo, prije dvije godine je Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizirao prosvjete u Sarajevu sa zahtjevom Vladi FBiH da po hitnoj proceduri izrade Zakon o reprezentativnosti sindikata i upute ga na usvajanje na Parlament.

Foto: Avaz.ba / Prosvjedi doktora

Dvije godine na čekanju

Prosvjedi koji su tada održani i koje je organizirao Savez su bili poziv na uzbunu i zadnji apel vlastima u Federaciji BiH da se urazume i uvaže zahtjeve doktora kada je u pitanju sindikalno predstavljanje. Vlada je kreirala Nacrt zakona, oba Doma Parlamenta FBiH su ga usvojila u kratkom roku i vraćen je Vladi na dalji postupak, ali tada je sve stalo. Iz Sindikata navode kako je procedura prvog kruga usvajanja Zakona završila prije više od godinu dana i od tada, ističu, stoje na mrtvoj točki.

Inače, donošenje ovog zakona predstavlja dio reforme radnog zakonodavstva s ciljem unaprjeđivanja prava na slobodno organiziranje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja viših razina, a u vezi s pravom na kolektivno pregovaranje s ciljem unaprjeđivanja ekonomskih i socijalnih interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close