Sramota

Dok narod gladuje - Koliko bh. parlamentarac zaradi u jednom mandatu

Vijesti / Flash | 08. 04. 2017. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanima novi nameti, a svojih novčanih privilegija se političari teško odriču. Samo na osnovne potrebe, plaće, tople obroke, prijevoz i odvojeni život, godišnje se, ne računajući županije, utroši više od 13,5 milijuna maraka, za parlamentarce i ministre, okvirni su podaci nevladinog sektora, koje prenosi N1.

U to ne računamo komisije, upravne odbore, paušale, dodatke na minuli rad, reprezentacije, te brojne druge prohtjeve.

57 zastupnika i izaslanika u Parlamentu BiH potrošili su u protekloj godini blizu 3 milijuna 450 tisuća maraka, samo za plaće, tople obroke, prijevoz, odvojene živote. Predsjedavajući Vijeća ministara i deset ministara za isto su u 2016. dobili iznad 600 tisuća maraka. Sve iz budžeta, okvirni su podaci CCI-a.

"Prosječni zastupnik na nivou BiH u Parlamentu za četiri godine mandata uzme od države minimalno 200 tisuća maraka samo po osnovu osnovne plaće. To nije dovoljno većina njih, imaju naknade za odvojeni život, službene telefone...Neki od njih na rukovodećim pozicijama imaju široke diskrecijske proračune", otkrio je Adis Arapović, CCI.

Samo članovi Kolegija imaju mjesečno pravo na 1.000 maraka troškova za telefon. Ne može se izračunati tko sve ima pravo na službena vozila, čije cijene su bezobrazne. Pa se u željama krše i vlastite odredbe. Umjesto predviđenih 60 tisuća, zastupnici Borjani Krišto nabavljen je Audi od 120. Za bijeli kruh, dok nije došlo do izmjena Zakona, zastupnici kojima je istekao mandat, za godinu su od države uzimali između 40 i 50 tisuća maraka. Pojedinačno.

"Također smo uspjeli da dogovorimo smanjenje ili ukidanje honorara za rad u komisijama u tijeku radnog vremena gdje su ljudi već plaćeni. Bojim se da nas federalni i županijski nivo ne prate", kazao je Fahrudin Radončić, izaslanik u Domu naroda .

Većina županija, kao i Federalni parlament, i dalje nemilice dijele novce bivšim političkim predstavnicima, u vidu tzv. bijelog kruha. Tako prošlom sazivu još isplaćujemo blizu 2 milijuna maraka. Bez obzira na činjenicu što su 152 zastupnika i izaslanika u 2016. za osnovna primanja iz proračuna potrošili oko 5,5 milijuna. Ministri u Federalnoj vladi oko 606 tisuća. Ne uključujući prosinac.  A gdje je minuli rad, zajedničke komisije na kojima godišnje zarade oko 3,5 tisuće.

"Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neusporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regiji pa i dobrog dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120 tisuća u zemlji u kojoj 20 posto stanovništva nema za večeru", dodao je Arapović za N1.

Previsoka su primanja 83 izaslanika u Narodnoj skupštini RS. Osnovna prošle godine oko 3 milijuna. A premijerke i 16 ministara oko 610 tisuća. Spomenimo i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 tisuća maraka, koje izaslanici uzmu, odu kratko u mirovinu, pa se vrate na posao. Poput Dušanke Majkić.

Uz sve to, svi parlamentarci, na svim nivoima vlasti mjesečno uzimaju paušale, u visini od oko 800 maraka. Svrha paušala je na primjer, kupovina dnevnog tiska, opreme za računare, odijela, dakle potrošnog materijala. Ali, saznajemo da veliki broj parlamentaraca te novce koristi za plaćanje raznih kredita.

Eto tako političari u tijeku jednog, a pogotovo dva mandata, pokupuju stanove, vile, zemljišta. Tako isprazne državne kase, koje onda pune prosječne plaće građana od 800 maraka.



Kopirati
Drag cursor here to close