Odluka Kriznog stožera

Dok jedni zatvaraju, drugi popuštaju: Županija produžila rad kafićima

Prethodnom odlukom vlasnicima tuzlanskih kafića i restorana rad je bio zabranjen poslije 20 sati.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2021. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije donio je naredbu kojom se ugostiteljskim objektima produžava rad do 23 sata, uz odluku prema kojoj razmak između osoba mora biti četiri metra.

Ministar zdravstva Božo Jurić je istaknuo kako se čekaju i odluke Vlade FBiH, koje se obvezujuće za sve županije.

"Krizni stožer Ministarstva zdravstva TŽ na jutrošnjoj sjednici donio je niz naredbi i preporuka u vezi s trenutnom higijensko-epidemiološkom situacijom. Između ostalog, prvo smo se referirali na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i donijeli smo odluku da se radno vrijeme vraća u toj djelatnosti na termin do 23 sata. Najznačajnije mjere i preporuke su da svi ugostiteljski objekti pružateljima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo i sličnim objektima da se zadužuju da na ulazu u objekte postavi obavještenje o tome koliko osoba u isto vrijeme može boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu s površinom objekta s kojim raspolažu", rekao je Jurić.

On je napomenuo da je za jednu osobu potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, s tim da ukupan broj osoba ne smije biti veći od 30 osoba, prenosi Anadolija. 

"Tržni centri oni su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju osoba zbirno po subjektima u tržnom centru. Tržnim centrima, trgovinama, hotelijerima i drugim se nalaže određivanje COVID redara iz reda svojih uposlenika koji će biti zaduženi za nadzor provođenja važećih epidemioloških mjera", rekao je Jurić.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva TŽ zahtjeva stroži nadzor inspekcija, ali u službenika Uprave policije.

Ravnatelj Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović ističe kako se broj hospitaliziranih u posljednjih sedam dana nije dramatično povećao.

"Svako jutro dolaze izvještaji sa svih odjeljenja i COVID bolnica. Nije došlo do bitnih promjena u broju hospitaliziranih. U Respiratornom centru imamo hospitaliziranih 11 pacijenata od kojih su tri na mehaničkoj invazivnoj ventilaciji. Moramo napomenuti da smo počeli primati i pacijente iz drugih županiaj. Imamo dovoljan broj slobodnih kreveta, još oko 200. Trenutno na Klinici za dječje bolesti nemamo hospitalizirane djece, a ni na Ginekološkoj i Psihijatrijskoj klinici", kazao je Jusufović.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva TŽ je pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sustava. Mjere koje su usvojene jutros stupile su odmah na snagu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close