Covid, mi i red

Dok čekamo na masovnu imunizaciju – Tko su prioriteti?

Broj osoba koje se nalaze u ovim grupama veći je od 800 tisuća.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 07:42 Bljesak.info
Plan imunizacije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Masovna imunizacija u Bosni i Hercegovini još i dalje postoji samo na papiru. Nadležni kažu da prednost pri cijepljenju imaju prioritetne grupe. Broj osoba koje se nalaze u ovim grupama veći je od 800 tisuća. Ipak, posljednjih dana javnost u našoj zemlji uzburkalo je pitanje tko se sve nalazi na listama prioriteta, odnosno kako se one prave.

Prioritetne skupine su u cijeloj Bosni i Hercegovini gotovo iste. U vrhu su zdravstveni djelatnici i osobe u domovima za starije osobe. Potom svi stariji od 60 godina i kronični bolesnici. Posljednja skupina prioriteta u Republici Srpskoj je jasno definirana, dok je u Federaciji BiH označena kao osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama.

“Poslije zdravstva, policije, vojske koji su u prioritetima, visoko na listi moraju se naći prosvjetari, medijski djelatnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima. Federacija BiH je mali prostor te proces masovne imunizacije treba izvesti u kratkom periodu ako se žele postići pravi efekti imunizacije”, smatra predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Ibrahim Dedić.

Svoj prostor i prednost pri cijepljenju traže i medijski djelatnici iz Federacije BiH. Na entitetskoj razini odluke još uvijek nema, a novinari se uzdaju u obećanje premijera Fadila Novalića da će biti stavljeni na listu.

“Premijeru Federacije Novaliću stvari su jasne, prije godinu dana smo mu sve to stavili na uvid. To što se on isti dan oglasio kontra stava svog kantonalnog kolege je po nama čudno, međutim, hajde da gospodinu Novaliću ovaj put i povjerujemo” poručuje Marko Divković iz Udruge BH novinari.

Genetičar Damir Marjanović smatra kako bi sada možda bilo potrebno i modificirati strategiju cijepljenja, gdje bi se dao prioritet mlađim kategorijama – budući da su oni češće u masovnijim kontaktima nego stariji.

“Strategija cijepljenja bi trebala ići u pravcu da se ipak prvo cijepe one otvorene skupine, skupine koje često komuniciraju, koje ostvaruju najviše kontakata da bi samim tim napravili jednu indirektnu zaštitu oko osjetljivih skupina. Normalno, prioritet svih prioriteta su medicinski radnici ako mene pitate, prosvjetni radnici, ljudi koji kroz svoju profesiju primarno stvaraju veliki broj kontakata”, mišljenja je Marjanović.

Prema trenutačno dostupnim podacima, da bi se cijepile prioritetne skupine u Bosni i Hercegovini bit će potrebno više od 800 tisuća doza cjepiva. U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kada će početi proces imunizacije za one kategorije stanovništva koji nisu u prioritetnim skupinama, prenosi BHRT.

 

Kopirati
Drag cursor here to close