Partneri

Dogovori o dogovaranju: Velika trojka se 2016. sastala 17 puta

Vijesti / Flash | 02. 01. 2017. u 20:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri vladajuće koalicije u FBiH - Bakir Izetebegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić - u prošloj godini održali su 17 sastanaka pokušavajući riješiti probleme koji koče rad koalicije. I nakon 11 mjeseci dogovaranja, koalicijski partneri su saglasni da je i dalje potrebno razgovarati, objavila je Federalna televizija.

Obećavali su, navodi FTV, mnogo - uradili malo te da su većinom razjašnjavali šumove u komunikaciji.

''Nekada sa više, a nekada sa manje optimizma koalicijski partneri u FBiH 11 mjeseci održavali su sastanke i pokušavali dogovoriti nesmetan rad koalicije. Bilo je mnogo poteškoća u funkcioniranju vlasti i međusobnim odnosima. A bilo je i zahlađenja'', navodi FTV.

Teorijski su lideri tvrdili da su riješili sva otvorena pitanja, no praksa pokazuje drugačije. Preglasavanja, blokade, opsutrukcije u Parlamentu FBiH i zakoni o igrama na sreću, šumama te imenovanja na rukovodeće pozicije ostala su i dalje kamen spoticanja.

''Izbori u Mostaru - stara priča. Dogovora o tome, usprkos posredovanju američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack, i dalje nema. Pitanje bez odgovora i dogovora i dalje će biti Sejdić i Finci. Sve bi se to moglo riješiti kada bi među pratnerima bilo više povjerenja'', navodi FTV i dodaje kako je kraj godine doveo do usijanja odnose koalicjskih partnera, prvenstveno između SDA i SBB-a.

''Od nekada najveće bošnjačke koalcije, pa grande, sada je ostala samo pikolo kolicijia, kako ju je prozvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić'', navodi FTV.

Stranački lideri razgovarali su i o putnoj infrastrukturi i izgradnji autoputa. Tada su optimistično poručili da će za pet ili šest godina završiti glavninu Koridora Vc te da će BiH postati veliko gradilište.

''Iznova je potvrđeno čvrsto političko partnerstvo i predanost nastavku provedbi reformi koje unapređuju euroatlantske perspektive. Još jednom su lideri poručili da je nužno da vlast mora konačno funkcionirati. Možda ova godina donese promjene u stavovima i pogledima, te dovede do konačnog dogovora'', navodi FTV u pregledu koalicijskih dogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close