Cestarine

Dogovoren način raspodjele milijuna KM od trošarina

Na posebnom podračunu ostalo je zasad neraspoređenih 11 milijuna KM, plus 10 posto sredstava, kao rezerva, do konačne odluke o raspodjeli prihoda.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2018. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Autocesta / Bljesak.info

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH postigao je u utorak dogovor o raspodjeli prihoda od cestarina.

Na sjednici u Banja Luci donešena je privremena odluka po kojoj će Federaciji BiH biti raspoređeno 59 posto prikupljenih prihoda, RS-u 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto, potvrdio je predsjedavajući UO UNO i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

S posebnog podračuna, jedinstvenog računa UNO bit će raspoređeno 154 milijuna KM prihoda koji su prikupljeni od 1. veljače ove godine, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o trošarinama BiH.

Na posebnom podračunu ostalo je zasad neraspoređenih 11 milijuna KM, plus 10 posto sredstava, kao rezerva, do konačne odluke o raspodjeli prihoda.

Na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata, koji se prodaje na tržištu BiH.
Inače, radi se o namjenskim sredstvima za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Članovi UNO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, priopćeno je iz UNO.

Direktor UNO upoznalo je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri milijuna KM sa nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

UO UIO nije danas dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama koji se odnosi na smanjenje trošarina na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close