Izetbegović

'Dodiku je bolje da promijeni svoje ponašanje, kako on ne bi bio promijenjen'

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 11:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za iduće izbore ćemo vjerojatno morati povećati binu, ovakav rezultat nismo imali od vremena rahmteli Alije, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, povodom objave službenih rezultata lokalnih izbora koji su u BiH održani 2. listopada.

Izetbegović je na konferenciji u Sarajevu na kojoj je predstavljena većina izabranih načelnika iz koalicije SDA-SBB i na kojoj je prisustvovalo rukovodstvo SDA te mnogobrojni članovi stranke ponovio raniju izjavu da je SDA na ovim izborima postigla povijesni rezultat, najbolji u 21. stoljeću.

"Ovakav rezultat nismo imali od vremena rahmetli Alije. Može nam se dogoditi da na njega baci sjenu odluka Ustavnog suda u vezi sa Srebrenicom i eventualni neuspjeh Ćamila Durakovića", kazao je Izetbegović i dodao da je njegova stranka pružila svu moguću podršku za izbor Durakovića.

"Utrostručili smo broj birača za glasanje poštom, ali rezultatu su se, osim ujedinjenja svih srpskih stranaka, pridružile nepravilnosti i izborne prevare, te odluka komisije da se uvaže legitimni glasovi poštom. Takvim odlukama Duraković je oštećen za najmanje 450 glasova. Iskoristili smo sve pravne instrumente da ukažemo na ove nepravilnosti", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je SDA osvojila 317.000 glasova, bez glasova u Stocu. Dodao je da broj dobivenih glasova na ovim izborima povećan i u FBiH i u RS-u i da je broj glasova koje je osvojila lista SDA u Brčko Distriktu povećan za četvrtinu u odnosu na prethodne izbore.
"To je oko šest posto više u odnosu na 2012. kada je izlaznost bila veća. SDA potvrdila status najveće i najjače političke stranke u BiH”, rekao je Izetbegović. Kazao je da SDA u 88 općina ili gradova ima svoje vijećnike/odbornike - 21 u RS-u, 67 u FBiH, a i u Brčko Distriktu. SDA osvojila 32 načelnička mjesta, a zajedno u koaliciji sa SBB 34.

"To što su unatoč snazi ove stranke glasači izabrali neke druge ljude, jeste potvrda slobode i demokracije, regularnosti izbora i potvrda svega ostalog što SDA jeste. Jako nam je važna pobjeda u Županiji Sarajevu, time smo dokazali da je SDA između ostalog i najjača urbana stranka u BiH”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio i da je jasno ko koči napredak Bosne i Hercegovine.

"Kada vidimo sve izvještaje u BiH jasno je tko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku je bolje da promijeni svoje ponašanje, kako on ne bi bio promijenjen", poručio je Izetbegović.

CIPBiH je 1. studenog potvrdio rezultate lokalnih izbora za 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, zatim četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, deset gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH. SDA je osvojila 32 načelnička mjesta, a zajedno u koaliciji sa SBB 34. Na izborima je od 3.255.018 registriranih birača, glasalo 1.782.831 ili 54,77 posto birača s pravom glasa.

Kopirati
Drag cursor here to close