Dan republike

Dodikova poruka Srbiji: Ne daju nam da budemo skupa, izmislili neku BiH koja ni na šta ne liči

Vijesti / Flash | 09. 01. 2016. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi RS i Srbije su zaista dobri, učinkoviti i lišeni bilo kakvih podjela, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik, uoči obilježavanja Dana RS, kojem će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Dodik je istaknuo da je dolazak srpske Vlade u Banja Luku, na čelu sa njenim premijerom, dobra vijest i da je na tome zahvalan. Prema njegovim riječima, RS je "zagledana" u Srbiju, slavi i voli njezine praznike i uspjehe, i to RS doživljava kao svoj sastavni dio, kao dio svog bića i identiteta.

"Republika Srpska voli Srbiju, i to nije sporno. Republici Srpskoj ne dozvoljavaju da se integrira sa Srbijom u onoj mjeri u kojoj ona to želi, jer su izmislili neku navodnu Bosnu i Hercegovinu koja ni na šta ne liči. U tom pogledu, kada je riječ o našim odnosima sa Srbijom, želimo još bolje i uspješnije odnose, da ih gradimo u svim oblastima", rekao je Dodik za Tanjug.

On je naglasio da prema Daytonskom sporazumu Republika Srpska ima prava da odnose sa Srbijom neograničeno širi.

"U ovom trenutku ti odnosi su zaista dobri, lišeni su bilo kakvih mogućih podjela, efikasni su, jer ono što se dogovori to se brzo i riješi, i ti odnosi imaju tendenciju stalnog poboljšanja. To nas raduje", istaknuo je Dodik.

Kada je riječ o RS unutar BiH, on je ocijenio da "BiH određena Daytonskim sporazumom više ne postoji" i da je za RS prihvatljiva samo Bosna "u daytonskom smislu", "kroz koju RS ima karakter države".

"Ali, pošto takve Bosne više nema, nego ima Bosne koja je nametnuta nasiljem visokog predstavnika, ona Bosna koju podržava samo jedan narod, muslimani u BiH, za nas nije prihvatljiva jer je ona unitarna i centralistička. Takva Bosna i Hercegovina ne može imati našu podršku", poručio je Dodik.

Kada je riječ o europskom putu BiH, Dodik je istaknuo da je Europa "generalni cilj i strateško opredjeljenje Republike Srpske", ali da na tom putu nema entuzijazma kao što je to moglo biti prije nekoliko godina.

"Na kraju krajeva, ni Europa nije ista. Djeluje da je sada to neki pokretni cilj, koji se kreće, a mi ga hvatamo. Europa ne pokazuje sposobnost da riješi bilo koje ozbiljno pitanje i ono što bi u ovom trenutku možda najbolje bilo za Republiku Srpsku jeste da sačekamo i vidimo na koji će se način to kretati", zaključio je Dodik.

Republika Srpska će obilježiti 9. siječanj, Dan Republike i krsnu slavu svetog arhiđakona Stefana, svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Nakon toga, predviđena je Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", kao i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovat će premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close