Afera Ikona

Dodikov ured uputio notu Veleposlanstvu Ukrajine - Traže se relevantni dokazi

U noti je zatraženo od Veleposlanstva Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da objasni i predoči dokaze kome i u kojem
Vijesti / Flash | 24. 12. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika uputili su Veleposlanstvu Ukrajine u BiH notu u kojoj su zatražili da navedu relevantne informacije u vezi s ikonom koja je poklonjena šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu prilikom nedavne posjete BiH.

U noti je zatraženo od Veleposlanstva Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

"Prema saznanjima ureda, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje", navedeno je u noti.

"Radi nastavka dobrih i prijateljskih odnosa s Ukrajinom, kao i punog poštovanja svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, povijesti i kulturnih dobara i zabrane njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Veleposlanstva Ukrajine da je predmetna ikona dio 'ukrajinske kulturne baštine', iz ureda su zamolili da im Veleposlanstvo u Sarajevu dostavi što je prije moguće sve relevantne informacije u vezi s predmetnom ikonom", javlja ATV.

Iz ureda su zamolili da Veleposlanstva Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio "ukrajinske kulturne baštine", kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Zatraženo je i da veleposlanstva Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i "pogrešno medijski interpretiranih navoda", nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

"Ukoliko Veleposlanstvo Ukrajine posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske, i povijesna baštine, da Veleposlanstvo informira kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, je li ikona otuđena, od koga, kada i gdje, kao i nalazi li se na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje", navedeno je u noti.

Iz ureda su zatražili da Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH, nakon što Veleposlanstvo Ukrajine u Sarajevu dostavi ovu notu, njenu kopiju dostavi i uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ruska strana ovu ikonu predala je jučer Veleposlanstvu BiH u Moskvi, javio je "Interfaks", prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close