Obračun

Dodikov odgovor: Razbiti monopol stranaca i muslimana

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rerpublike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike bespotrebna, te da je riječ o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu s Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cijenu održati temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju s Republikom Srpskom.

"Svakako je ovo sad znak više da se mi u Republici Srpskoj moramo okupiti oko toga da se donese zakon u BiH o Ustavnom sudu koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda, da se taj monopol stranaca i muslimana razbije i da naprosto taj sud postane sud pravde, a ne za političko šikaniranje", istaknuo je Dodik za RTS.

Dodao je kako je priča o referendumu o Danu Republike Srpske završena onoga trenutka kada su građani iskazali svoju volju, a Narodna skupština donijela Zakon o Danu Republike.
S druge strane, Bakir Izetbegović ej gostujući na HRT rekao kako Dodik pokušava ratne ciljeve ostvariti mirnodopskim sredstvima, što je neodgovorno.

Dodao je kako Dodikovi problemi proizlaze iz teške ekonomsko-socijalne situacije u RS, odnosa s regionalnim i međunarodnim faktorom te sudovima.

Komentirajući izjave predsjednika Dodika o podjeli BiH Izetbegović je kazao kako je to zadnje na što bi pristali bosanskohercegovački patrioti.

''Ako institucije BiH, ako međunarodne institucije nadležne za to ne budu reagirale, onaj zadnji zid obrane BiH bit će njezini patrioti'', kazao je Izetbegović, dodajući kako niko ne bi trebao isprobavati tu njihovu spremnost.

Predsjednik Srpske poručio je pak kako odluka Ustavnog suda BiH neće uticati na proslavu 9. siječnja - Dana Republike.

''Već smo formirali odbor za obeležavanje 9. siječnja. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imat ćemo goste iz inozemstva. Proslava će biti održana na najvišoj razini", istaknuo je.

Naime, Ustavni sud BiH poništio je jučer rezultate referenduma održanog 25. rujna zato što je "referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. srpnja za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. rujna". Na referendum je 99,8 posto birača reklo podržalo 9. siječnja kao Dan Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close