Formirani predmeti

Dodika prijavile dvije žene iz Tuzle - Tko je još negirao genocid?

SIPA je dobila naredbu da Dodika sasluša u svojstvu prijavljene osobe za negiranje genocida u Srebrenici.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine priopćeno je u jučer da je nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu  do danas zaprimljeno 29 prijava.

Saslušanje kod SIPA-e

Među tim prijavama su i one protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Dodika su za negiranje genocida prijavile dvije žene iz Tuzle, a dobio je poziv da da iskaz SIPA-i.

SIPA je dobila naredbu da Dodika sasluša u svojstvu prijavljene osobe za negiranje genocida u Srebrenici, a nakon što je izmjene Kaznenog zakona nedavno nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodika je, kako je potvrđeno za Avaz u Tužiteljstvu, prijavilo više osoba zbog negiranja genocida i izjava danih televiziji RTRS 2. kolovoza, nakon čega je formiran predmet i zatraženo njegovo saslušanje.

Zahtjev SIPA-i otišao je 17. kolovoza. Radi se o predmetu broj T 20 0 KTA 0021000 21, a zatraženo je da se saslušaju i podnositelji kaznene prijave i da inspektori ove agencije pribave snimak, analiziraju sadržaj i sačine transkripte.

U ovoj emisiji Dodik je vrijeđao Bošnjake, negirao genocid, napao i Inzka te novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

''Nakon ovih provedenih radnji potrebno je da, u svojstvu prijavljene osobe, saslušate Milorada Dodika, a sve u vezi navedenog istupa i pojašnjenja vlastitih navoda, a u kontekstu prijavljenog kaznenog djela'' navedeno je u naredbi.

Predmet formiran protiv Vasića

No osim Dodika, kako saznaje "Avaz" predmeti su formirani i protiv Rajka Vasića, bivšeg generalnog tajnika SNSD-a, koji je poznat po svojim radikalnim stavovima.

Vasić je službeno prijavljen Tužiteljstvu koje je protiv njega formiralo predmet.

U danu u kom je i službeno stupila na snagu odluka o zabrani negiranja genocida u BiH, Rajko Vasić, napisao je na Twiteru: ''Sud je za kazne. Genocid se ne presuđuje. Genocid se mora ustanoviti. Povijesne događaje ustanovljuje historiografija. U Srebrenici nije ustanovljen genocid''.

Kaznena prijava i novinaru RTRS-a

Predmet je formiran i protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Branimira Đuričića. Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković podnio je kaznenu prijavu protiv Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici, tako da je službeno zaveden i u Tužiteljstvu.

Podsjetimo, sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. srpnja ove godine donio je odluku o izmjenama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjenama zakona se, između ostalog, kažnjava svako negiranje i poricanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kao i genocida u Srebrenici.

Za kršenje ovog Zakona predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. 

Kopirati
Drag cursor here to close