Poklon vjernicima

Dodik: Plan je obnoviti sve pravoslavne crkve u RS-u

Dodik je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da s vjerujućim narodom prisustvuje takvom jubileju kao što je obilježavanje vijeka i po od osnivanja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg.
Vijesti / Flash | 07. 08. 2021. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako Republika Srpska i Srpska pravoslavna crkva (SPC) žele, ne samo da sačuvaju osnovne vrijednosti vjere, već i da obnove sve crkvene objekte kako bi se u njima narod mogao okupljati i upražnjava pravoslavlje.

On je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da s vjerujućim narodom prisustvuje takvom jubileju kao što je obilježavanje vijeka i po od osnivanja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koje je organizirano u Busnovim kod Prijedora.

Svečano u Busnovima

"Crkva je naš identitet i zato je veoma važno reći da se ovdje u Busnovima već 150 godina narod neprekidno okuplja baš na ovom mjestu - da se moli Bogu i upražnjava sve one vrijednosti kao narod mira. Radan narod ovog područja vjekovima to čini", rekao je Dodik.

Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu danas je služio Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, koji je u njemu i kršten, prenosi Srna. 

Liturgiji, svečanoj litiji i osvještenju crkvene sale prisustvovao je mnogobrojni vjerujući narod Parohije bisnovačko-tomašičke.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je kako za sve mještane Busnova i okoline ovo veliki dan, budući da se obilježava 150 godina postojanja ove crkve koja je izgrađivana u teškim uvjetima. 

"Mnoge vlasti nisu htjele da ta crkva bude izgrađena i da postoji ovdje gdje je i danas. Ponosni smo što je crkva ista onakva kakva je i nekada bila i voljni smo i željni da nastavimo vjeru i tradiciju i u budućnosti", rekao je Pavlović.

Crkve brvnare 

On je istaknuo da grad Prijedor podržava vjerske institucije, za koje se iz budžeta izdvajaju određena sredstva.

"To ćemo raditi i ubuduće jer moramo znati tko smo, što smo i odakle dolazimo. Moramo sačuvati ono što imamo- to je naša vjera i naša tradicija", poručio je Pavlović.

Sveštenik busnovački Mihajlo Šinik izjavio je da crkva Vasnesenja Gospodnjeg izgleda vrlo lijepo i poslije toliko godina, zahvaljujući upravo vjerujućem narodu koji neprestano ulaže u nju.

Crkve brvnare, karakteristične su za potkozarsku regiju. U okolini Prijedora crkve brvnare se nalaze u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom.

U BiH je od 83 drvene srpske crkve sačuvano svega tridesetak. Riječ je o crkvama brvnarama koje su po izgledu skromne građevine, skrivene u gustim hrastovim šumama, gajevima i lugovima.

Kopirati
Drag cursor here to close