Prodaja rudnika

Dodik: Vladajuća koalicija u RS neće se raspasti zbog ''Ljubije''

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 12:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da neće doći do rasprada vladajuće koalicije u RS-u zbog različitih stavova SNSD-a i DNS-a o prodaji Rudnika željezne rude ''Ljubija'' Prijedor.

DNS ima, kako je naveo, potpuno pravo da kaže da neće da podrži prodaju ''Ljubije'' firmi “Izraeli investment grupa“, čiju ponudu je Vlada RS-a prihvatila.

Tvrdi i da RS nije imala veće koristi od prisustva ''Mittala'', osim što je zadržavao proizvodnju u Prijedoru.

Dodik je ponovo optužio ''ArcelorMittal“ Prijedor da je putem tzv. transfernih cijena dislocirao dobit na neke druge destinacije, izvan RS-a i raspolagao s cijelom dobiti, što je utvrdila i Porezna uprava RS-a.

''Osnovi ugovor koji je potpisan s 'Mittalom' je potpuno nepovoljan za RS, a potisan je kada je predsjednik RS-a bio Dragan Čavić. U tom pogledu postoje odredbe koje predviđaju apsolutnu dominaciju 'Mittala' nad 49 posto dionica kojima je, navodno upravljala RS'', ustvrdio je Dodik, navodeći da je stoga ''potpuno besmisleno da Vlada RS-a zadrži takvu poziciju, gdje ima 49 posto kapitala u zajendičkom poduzeću s ''Mittalom'', ali ne može da ostvari bilo kakva prava niti da odlučuje.

Uvjerava da bi ''Mittal'' za oko osam godina prestao raditi u Prijedoru, imajući u vidu sadašnji način eksploatacije rude, a izgubila bi se radna mjesta i ruda, kao i prava u zajedničkom poduzeću ''Ljubije“ i ''Mittala“, zbog čega se Vlada odlučila na prodaju ''Ljubije“.

Bolju ponudu dostavila je “Izraeli investment grupa“, koju je Vlada RS-a i prihvatila, ali je na Narodnoj skupštini RS-a da da konačnu riječ.

Dodik uvjerava da radnici neće izgubiti radna mjesta, ukoliko se prihvati odluka ''Izraeli investment grupe“, a ''Mittal“ neće izaći iz posla u Prijedoru, već će raditi transpartenije, a RS će imati veću korist od rudnog resursa.

Kazao je da nitko iz SNSD-a nije lobirao zastupnika Koalicije ''Domovina'' ili nekih drugih stranaka da podrže odluku Vlade te da se ništa neće dogoditi u vladajućoj koaliciji u RS ni ukoliko parlament ne prihvati prodaju izraelske kompanije.

Kada je u pitanju prosvjed drvoprerađivača Sarajevsko-romanijske regije, Dodik je rekao da je bio iznenađen imenovanjem Rajka Bulajića za direktora šumskog gazdinstva ''Romanija” te da je tražio da se to zaustavi, na što je pristao i Bulajić.

Složio se da se razmotri mogući kriminal u ''Šumama RS-a“ te dodao da ne stoji iza kadrova svoje stranke, ukoliko su izvršili neke zloupotrebe.

Drvni sortimenti, kazao je, ne mogu da idu spekulantskim firmama, koje ih preprodaju.

Kopirati
Drag cursor here to close