Glasovi iz vreća

Dodik: Veličanstvena pobjeda SNSD-a

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 20:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da je "RS u sedam dana dva puta pobjedila".

"Današnja pobjeda SNSD-a na lokalnim izborima je veličanstvena", rekao je Dodik i kazao da je SNSD zabilježio pobjedu u više od 11 općina ili gradova u odnosu na prethodne lokalne izbore.

Ta pobjeda, kazao je, veća je od onih s početaka stranke.

"Narod u RS-u, osjetivši razlike u politikama, praveći dramatičnu razliku između onoga što je borba za narod, u okviru SNSD-a i naših koalicijskih partnera, i onoga što je izdaja u okviru onoga što je činio Savez za promjene i što je politika Bakira Izetbegovića, odlučio da podrži veličanstveno SNSD u mnogim općinama", rekao je.

On je u obraćanju u izbornom stožeru SNSD-a večeras u Banja Luci istakao da je "narod dramatično kaznio izdaju, SDS-a, PDP,-a i posebno Dragana Čavića".

Kazao je i da je ponosan na demokratsko postignuće RS, jer nije zabilježen nijedan incident, iako se, tvrdi, tako nešto priželjkovalo.

Čestitka Vučića

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako mu je predsjednik Vlade Srbije Aleksnadar Vučić čestitao na pobjedi na lokalnim izborima, na kojima je, kako je naveo, SNSD osvojio pobjedu u 11 općina više u odnosu na lokalne izbore 2012.

Dodik je, u izjavi novinarima u Izbornom stožeru SNSD-a, odbacio tvrdnje da je glasove na lokalnim izborima dobio na osnovu nedavno održanog referenduma u RS-u o danu tog bh.entiteta.

''Narod se ne može prevariti. Referendum je jedna politička činjenica, a izbori sasvim druga'', ustvrdio je Dodik i naveo da on stoji iza referduma i "da će narod u RS 9. siječnja poštovati i slaviti kao Dan RS-a ili dan nastanka RS".

Kazao je da nije, niti da će on proglasiti pobjedu u Srebrenici i odbacio je tvrdnje da će se, ukoliko pobijedi srpski kandidat, zatvoriti Memorijalni centar Potočari.

''Nastavit ćemo sa svim obilježavanjima, ali hoćemo da se vidi jasno i stradanje Srba, što se dosad nije vidjelo'', rekao je Dodik.

Pobjeda u Banja Luci

Kandidat SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banja Luke Igor Radojičić izjavio je večeras da je ostvario ubjedljivu pobjedu.

''U Banja Luci imamo ubjedljivu pobjedu i po sadašnjim rezultatima ona iznosi oko 15 posto. Očekujemo i skupštinsku većinu u Banja Luci'', kazao je Radojičić u prvom obraćanju nakon izbora.

Ponovio je da želi da Banja Luka bude otvoren i prijateljski grad i da su u njega dobrodošli svi dobronamjerni ljudi.

''Na nama je da grad povedemo u novu fazu razvoja'', rekao je Radojičić, ističući da će biti promjena i da se njih nitko ne treba plašiti, osim onih koji žele raditi mimo zakona.

SNSD srušio SDS nakon 20 godina

Novi načelnik općine Nevesinje je Milenko Avdalović iz SNSD-a, rečeno je Srni iz Općinskog izbornog povjerenstva.

U Nevesinju je na izbore izašlo 8.056 glasača, odnosno 71,05 posto. SDS je u Nevesinju imao vlast posljednjih 20 godina.

Pregled ranijih pozicija 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je na prošlim izborima svojio ukupno 23 (grado)načelničke pozicije, a od toga je 20 u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH. U tri općine, kandidat SNSD-a je nastupao uime koalicije (Petrovac, Kotor-Varoš i Foča). U sva tri slučaja radilo se o kandidatu iz SNSD.

Ova stranka imala je načelnike u općinama Novi Grad, Laktaši, Derventa, Brod, Šamac, Modriča, Petrovac, Banja Luka, Čelinac, Drvar, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš, Zvornik, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres (RS), Istočno Novo Sarajevo, Kalinovik, Foča, Bileća i Milići, a potom je osvojio i načelničku poziciju u općini Stanari. 

Kopirati
Drag cursor here to close