Referendumanje

Dodik spreman na žrtvu i lisice

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republičkog povjerenstva komisije za provođenje referenduma Siniša Karan rekao je kako se na referendumu o Danu Republike Srpske 677.721 građanin, odnosno 99 posto, pozitivno izjasnio na referendumsko pitanje. Negativno su se izjasnila 2.264 građanina, odnosno 0,19 posto.

Na referendum o Danu Republike izjasnilo se ukupno 680.116, odnosno oko 55 posto registriranih građana.

Karan je rekao da je bilo organizirano 1.885 glasačkih mjesta, a u inozemstvu 27 glasačkih mjesta. Naveo je kako je riječ o neslužbenim rezultatima.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekao je kako se ''budućnost Republike Srpske nakon održanog referenduma je stabilna i volja naroda se ne može ignorirati''.

Izrazio zadovoljstvo što je referendum o Danu Republike Srpske protekao u miru, napominjući kako to nije bio referendum o secesiji, da njegov legitimitet nitko ne može osporiti i da će se sada sve rješavati u parlamentu, gdje će biti promijenjen Zakon o praznicima.

"Bez obzira što neki govore da to nije obvezujuće, da vidimo tko će sada biti taj tko će ignorirati volju naroda. Deveti siječnja je Dan Republike i ostat će u zakonu. Mi nikoga time ne vrijeđamo, to je apsolutna volja naroda", rekao je Dodik za TV Pink.

Distanciranje od Srbije

Na pitanje hoće li raspisivati neki slijedeći referendum, Dodik je rekao kako ne isključuje mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u Republici Srpskoj te dodao da ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje.

Dodik kaže da se ne plaši prijetnji uhićenjem jer one govore o tome da je BiH jedna velika zabluda.

"Referendum je pobjeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čovjeka u odnosu na sudbinu naroda", dodao je Dodik.

Na opasku da i Associated Press piše o njegovom uhićenju, Dodik je rekao da tekstove o situaciji u BiH i regiju pišu, uglavnom, ratni novinari i da se tu od rata ništa ne mijenja.

"Zapad bi volio vidjeti Dodika u nekom ponižavajućem položaju. Oni ne žele vidjeti nikog tko donosi samostalno odluke", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, gotovo je nevjerojatno da Zapad može i da pomisli da Bakir Izetbegović, Alijin sin, može ukinuti Dan Republike, a da Srbi to samo amenuju.

Dodik kaže da se još nije čuo s predstavnicima državnog vrha Srbije, ali da je dobio čestitke mnogih prijatelja iz Srbije, dodajući da je potpuno logična bila odluka Srbije da ne podrži referendum i da se napravi ta distanca.

Idemo na olovku

Komentirajući ratnu retoriku u BiH, Dodik je rekao da ima "raznih ostrašćenih tipova" i da ono što je rekao bivši komandant takozvane Armije BiH Sefer Halilović, to misle muslimani, koji su željni osvete i sebe su projektirali u žrtvu.

"Oni su sebe projektirali u žrtvu i žive život žrtve, a jedini krivac su im Srbi, a pogotovo Republika Srpska, koja ih iritira u svakom trenutku", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske napominje da to nije bezazleno, ali da sa stanovišta resursa smatra da oni sada nemaju potencijale, niti naoružanje.

"Kako je moguće da sada oni napadnu Republiku Srpsku, a u Banja Luci u vojarni Kozara je bataljon koji čine isključivo Srbi. Kako misle da će po naređenju Bakira Izetbegovića taj bataljon Srba napasti Banjaluku?", zapitao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik ističe kako on nema nijednu projekciju nasilja, niti rat.

"Moja projekcija je ovo što se dogodilo jučer. Idemo na olovku. Olovka je sada najteži top, najveća granata, koju sad imamo", rekao je Dodik i ponovio da je budućnost Republike Srpske stabilna.

Rušenje crkve

Komentirajući izjave da je referendum organiziran zbog izbora, Dodik je podsjetio da su u odluci o referendumu sudjelovali svi.

"Neki, koji su kukavice, pobjegli su iz te odluke bojeći se uhićenja. Eto, ja se ne bojim", rekao je Dodik te istaknuo kako Zapad voli stavljati ultimatume, te ispričao kako je američki veleposlanik u Sarajevu prije nekoliko godina od njega tražio da sruši pravoslavnu crkvu u Potočarima, jer je Bošnjaci ne žele gledati, ali da je on to odbio.

Dodik je demantirao medijske spekulacije da je njegov prijem u Moskvi kod ruskog predsjednika Vladimira Putina bio hladan i da mu je on rekao da povuče ručnu.

Kopirati
Drag cursor here to close