Šuška se

Dodik smjenjuje Cvijanović i Tegeltiju

Vijesti / Flash | 11. 12. 2015. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija Vlade Republike Srpske trebala bi biti okončana odmah nakon usvajanja proračuna za slijedeću godinu, a to je krajem prosinca, tvrde dobro obaviješteni izvori iz vladajućeg SNSD-a.

Slobodna Bosna objavila je kako će završni razgovori i pregovori o personalnim rješenjima početi ovog tjedna, a Predsjedništvo SNSD-a, na sjednici održanoj 1. prosinca, donijelo je odluku da se u rekonstrukciju Vlade RS-a mora ići.

Sljedećih dana, navodi tjednik, Milorad Dodik će još jednom porazgovarati sa sebi odanim ljudima u stranci mada se već, otprilike zna tko bi trebao naslijediti Željku Cvijanović.

Mada su mnogi velike šanse davali Igoru Radojčiću, nagađa se da bi novi premijer mogao biti aktualni načelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji ima veliku podršku iz svih dijelova Republike Srpske. U igri je, tvrdi Slobodna Bosna, i Radovan Bajić, direktor NLB banke, kojega svim raspoloživim sredstvima gura predsjednik DNS-a Marko Pavić.

U posljednjih mjesec dana vođena je prava ''rovovska bitka'' za pozicije u stranci između Milorada Dodika i aktualnog ministra financija u Vladi RS-a Zorana Tegeltije.

''Tegeltija definitivno ostaje bez ministarske fotelje. On je sa svojim ljudima pokušao preuzeti kapital Banke Srpske, ali je i tu bitku izgubio, baš kao i politički rat s Dodikom. Slična sudbina očekuje i njemu bliske ljude. Jedino ostaje pitanje što će biti sa Željkom Cvijanović. Ona je dugo bila spona između Tegeltije i Dodika. Uvijek je bila bliža Zoranu pa se postavlja pitanje da li će joj se predsjednik Dodik dati neku drugu funkciju ili je ovo kraj njene političke karijere'', navodi Slobodna Bosna.

Dodik je, tvrdi isti izvor, čekao da Tegeltija i Cvijanovićka završe do kraja posao s kreditom od 300 milijuna dolara od američkog kreditora, Investicijskog fonda Global Bancorp Commodities & Investment, a čiji su uvjeti dobivanja ostali potpuno nepoznati javnosti.

Rekonstrukcija Vlade RS-a će pomesti i ministra prosvjete i kulture RS-a Daneta Maleševića, kojeg su u posljednjih nekoliko mjeseci pratile brojne afere, ali i Petra Đokića, ministra energetike.

Dodik je navodno je na spomenutoj sjednici stranačkog vrha rekao da je rekonstrukcija Vlade RS-a neminovnost.

''Ići ćemo u rekonstrukciju kada usvojimo proračun za iduću godinu, donesemo planirane zakone i kada stignu pare od Fonda'', rekao je Dodik, ali nije precizirao odnosi li se rekonstrukcija i na poziciju premijera ili samo na pojedine ministarske resore, niti je itko od prisutnih tražio to pojašnjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close