Ukinuli predstavnici

Dodik: RS se treba vratiti autonomija dana Daytonskim sporazumom

Vijesti / Flash | 08. 05. 2016. u 13:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice da RS poštuje Daytonski sporazum i Ustav BiH te želi da joj se 'vrati autonomija koja joj je dana tim sporazumom'.

RS u BiH, kaže, ne traži ništa više od svog daytonskog položaja, koji su, tvrdi, bezočno ukidali i dokidali visoki predstavnici međunarodne zajednice proteklih 20 godina.

''Sada nam cinično kažu da čuvaju Dayton, oni isti koji su ga rušili svih ovih 20 godina, razgrađujući autonomiju RS-a i jačali institucije BiH koje nisu po ustavu i Daytonu. Ne smijemo to zaboraviti, i nema prilike kada o tome ne treba da govorimo'', utvrdio je Dodik.

Kazao je da RS ne može živjeti u uvjetima stalih otimanja njenih nadležnosti i njihovog prenošenja na drugi nivo.

''Republika Srpska želi biti dio integracijskh procesa na ovim prostorima. Opredjeljenje k EU ima konsenzus svih nas, ali na tom putu želimo biti vidljivi i uvaženi u skladu s nadležnostima'', dodao je.

U obraćanju prisutnima na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru ?asenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, Dodik je izrazio zadovoljstvo što ovaj datum zajednički obilježavaju RS i Srbija, koja je, kaže, nesumnjivo faktor stabilnosti u regiji.

Osim obilježavanja stradanja, isto tako, kaže, treba graditi zajedničku budućnost koja se ne temelji na tome da drugom i drugačijem učinite loše, već da se "u suradnji sa svima osigura za nas najbolje".

Za stradanje u Donjoj Gradini je rekao da je jedan od najvećih zločina u srpskoj povijesti.

''Kada smo kao narod uspjeli preživjeti jasenovačku golgotu, onda ćemo preživjeti i sve političke manipulacije i zamke i smicalice ovog vremena, koje nam se nameću'', rekao je entitetski predsjednik.

Rekao je i da je srpska sloboda uvijek bila vezana za državu, te da je nije bilo kada nisu imali državu.

''Republika Srpska je nastala kao potreba našeg naroda da živi slobodno, u svojoj državi. Nastala je kao plod kolektivnog sjećanja našeg naroda na stradanje, Drugi svjetski rat, u uvjetima kada nije imala državu. Zato su jasenovačke, prebilovaćke i sve nevino stradale žrtve našeg naroda u temeljima RS-a '',naveo je on.

Važno je, kaže, da se Srbi 'okupe uvijek, a posebno kada grade svoju budućnost ili promišljaju o njoj, a uvažavajući drugog i drugačijeg'.

Kazao je da u Donjoj Gradini 'vrijeme više ne teče, a kazaljke sata su se zaustavile prije 71 godinu, opominjući i podsjećajući nas na najtragičniji događaj u srpskoj povijesti, te na jedan od najtragičnijih događaja za Židove, Rome, antifašiste, komuniste, koji su na najsvirepiji način ubijani samo zato što su bili druge nacije, vjere i ideologije'.

Kopirati
Drag cursor here to close