Kritika prema strancima

Dodik: RS se kreće prema izvornom Daytonu ili ka izlasku iz BiH

Vijesti / Flash | 08. 06. 2015. u 13:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako je Daytonski sporazum značajno urušen i da bi promjene Ustava BiH vodile ka centralizaciji države.

Dodik je na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu održao predavanje u povodu dva desetljeća od postizanja Mirovnog sporazuma u Daytonu te istaknuo kako se RS kreće prema izvornom Daytonu ili ka izlasku iz BiH.

Prema njegovim riječima, Međunarodni sporazum iz Daytona od početka se nije primjenjivao onako kako je napisan te da su "stranci" vrlo brzo promovirali priču o "duhu Daytona". A "duh Daytona", objasnio je, značio je ono što bi strancima palo na pamet u nekom danu, prenosi Tanjug.

"Trebalo je da mi kao dobri podanici izvršavamo sve to, kako bi oni napravili nešto što oni misle da je u redu", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a tvrdi kako međunarodna zajednica nikada nije imala iskrenu namjeru da provede jedan od najvažnijih sporazuma u novijoj političkoj povijesti - Daytonski sporazum.

Riječ je, objasnio je, o sporazumu koji je uredio novi politički sustav i, prema njegovom uvjerenju, zaustavio rat, no da je trebao da se implementira, onako kako u njemu piše, a ne onako kako netko misli da je napisano.

"Danas, kad se osvrnemo, sve vrijeme postoje dvije konstante - jedna je potpuno uvjerenje da je teško vjerovati u održivost BiH i drugo, da je iz tog razloga BiH sve vrijeme bila eksperiment i to je i danas. Danas u BiH imate Ustav, političko-institucionalnu praksu, koja je potpuno različita od ustavne prakse", naglasio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close