Savjet

Dodik: Prvo recite da ste iz RS-a, a dalje i ne morate ni spominjati

Vijesti / Flash | 03. 01. 2014. u 15:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je da Srpska ima izrazitu institucionalnu i političku stabilnost i da nastavlja politiku jačanja autonomije.

Dodik je na prijemu za predstavnike medija rekao kako je za Republiku Srpsku prihvatljiva daytonska BiH "i ništa izvan daytonskog okvira, ukoliko ona na to ne pristaje".

"U tom smislu vodili smo pregovore o mehanizmu koordinacije institucija u procesu europskih integracija i provođenju odluke 'Sejdić i Finci', gdje je Srpska na samom početku dala odgovore koji nisu sporni", naveo je Dodik.

On je izrazio žaljenje što je dogovor o mehanizmu koordinacije u krizi u Federaciji BiH na relaciji između županijskih i entitetskih institucija, ističući da Republika Srpska nema problema u vezi sa tim pitanjem.

"Nemamo problema ni sa pitanjem 'Sejdić-Finci', koje je kreirano da bi dovelo do masovnih ustavnih promjena u BiH. Mi smo pokazali spremnost mijenjanja Ustava u domenu kojim se provodi odluka i ništa više od toga", rekao je Dodik.

On je istaknuo da europske integracije BiH i dalje ostaju primarni politički cilj, ali da nema entuzijazma koji je pokazivan ranije.

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska danas uključena i veoma vidljiva na europskom putu BiH i da smatra da će europski put BiH ojačati njenu samostalnost u okviru BiH, a ne smanjiti njene nadležnosti.

"Odnos prema Republici Srpskoj možda se nije promijenio u smislu prihvaćanja, ali se odnos prema njoj, kao mjestu odluke, bitno promijenio", rekao je Dodik, naglasivši da će Srpska tu poziciju jačati.

On je podsjetio da je jedan od osnovnih ciljeva u prošloj godini bilo očuvanje stabilnosti Republike, čije su institucije funkcionirale bez zastoja.

Prema njegovim riječima, Srpska je bila suočena sa, prije svega, ekonomskim izazovima, čije je rješenje bio jedan od najtežih zadataka njenih institucija.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je prethodna godina okončana određenim rastom bruto domaćeg proizvoda, dok u ovu godinu Srpska ulazi sa značajnim investicijama.

On je izrazio očekivanje da će se u 2015. godini završiti projekte izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj i termoelektrane Stanari, vrijedne skoro milijardu eura.

"U Termoelektrani Ugljevik imamo određenih izazova koje moramo riješiti, gradi se hidroelektrana Mrsovo i u sljedećih nekoliko mjeseci definirati izgradnju sustava hidroelektrana oko Foče", naveo je Dodik.

Govoreći o projektu "Srednja Drina", Dodik je rekao da će Srpska razgovore pokušati riješiti, kako je naveo, na "poznati način".

"Naša želja je da u idućoj godini krenemo sa vidljivim oporavkom realnog sektora i zato ćemo angažirati potencijale Investicijsko-razvojne banke, kao i do sada, i nastojati osigurati što je moguće više novih radnih mjesta", najavio je Dodik.

Dodik je zahvalio medijima za suradnju u proteklom razdoblju, koju je ocijenio dobrom i u interesu javnosti.

On je konstatirao da novinari rade veoma težak i odgovoran posao, te izrazio zadovoljstvo što se u Republici Srpskoj "održava stanje stabilnosti i što su svi slobodni da se bave svojom profesijom, bez ikakvih vrsta pritisaka".

"Republika Srpska ovih dana slavi i svoj rođendan, to je za nas važan datum, od njega ne mislimo odustati i želimo ga promovirati", poručio je Dodik.

Kako prenosi agencija Fena predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas učenike i studente da uvijek kažu da su iz RS-a, a da BiH i ne moraju spominjati.

On ih je pozvao da uvijek slave Dan RS-a, 9. siječanj.

''Bez oklijevanja i bilo gdje prvo recite da ste iz RS-a, a dalje i ne morate ni spominjati'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close