Bošnjački Srbi

Dodik: Provjeriti kada je i kako usvojen Mehanizam koordinacije

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 20:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je čuo indicije, koje još nije provjerio, da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić proglasio odluku o mehanizmu koordinacije, a da uopće nije bilo sjednice Vijeća ministara BiH.

 "I što je najgore, srpski ministri su to verificirali i dali mu podršku kao da je bilo sjednice, koju nisu ni držali. Nema uopće dokaza o tome, sve su naknadno upisali", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

 Prema njegovim riječima, takva BiH ne treba nikome, pogotovo ne Republici Srpskoj i Srbima.

"Ali, očigledno BiH i muslimani Bošnjaci su našli svoje Srbe i oni im mogu da urade što hoće", rekao je Dodik.

On je podsjetio da se davno zalagao da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU, ali da se ispune dva uvjeta - mehanizam koordinacije i "famozna priča 'Sejdić-Finci'", ali se, kako kaže, nije uspjelo.

 Dodik je ponovio da ne može da bude protiv podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU i da ga raduje što je to uradio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je to zaslužio i jedini se ispravno zalagao za to, a ostalo su sve spekulacije.

 "U ovom trenutku kada su mehanizam koordinacije usvojili na način kako su usvojili, taj prethodni postupak ne može da ima i nema našu podršku", rekao je Dodik, podsjećajući da je to usvojeno tajno.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je praznik državnosti Srbije praznik svih Srba, gdje god da se nalaze, pa tako i praznik Republike Srpske.

"Ovdje sam da čestitam praznik predsjedniku Srbije, premijeru, ministrima, i svim građanima Srbije, da im čestitam njihovu državnost koju isto tako smatram i svojom", rekao je Dodik novinarima na svečanom prijemu kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića povodom Dana državnosti Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close