Bez ministara

Dodik: Procesuirati nezakonitosti u Bobar banci, ali bez političkog upliva

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 12:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da određene nezakonitosti koje su se događale u Bobar banci u likvidaciji treba procesuirati, ali "da time ne treba da se bavi nijedan ministar, pa ni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, već nadležne institucije".

''Kada se time bavi ministar, onda to ima političku konotaciju'', rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Privođenje direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac ocjenjuje kao atak na tu entitetsku instituciju, kako bi se "urušila i stvorili uslovi da se njena nadležnost dislocirala na nivo BiH“.

''To se neće dogoditi, bez obzira na sramne akcije koje je provodila Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pod utjecajem SDS-a, i koja montira procese u RS-u...Godinu i po dana nisu ništa uradili osim što su isprazno 'trubili' o tome, prijetili, lagali, a ostaje samo činjenica da se bezočno napada na institucije RS-a'', smatra Dodik.

Ponovio je tvrdnje da je priča o akciji 'Lavina', usmjerenoj na dokazivanje nezakonitosti u Bobar banci, ''trajala jedan dan te da je u tom slučaju očigledna politička motivacija, a ne nikakav doprinos borbi protiv kriminala i korupcije''.

Kaže da se politički upliv u pravosuđe "ne može i neće tolerirati".

''Činjenica je da je Bobar banka 'stradala'. Smatramo da je to primarno zbog smrti vlasnika, kada je došlo do određenih nestabilnosti koje su dovele do njene likvidacije'', rekao je entitetski predsjednik.

Podsjetimo, članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević tvrdi da su i Bobar banka i Balkan investment banka, odnosno Banka Srpske, ali i 120.000 prevarenih žiranata i nekoliko tisuća korisnika kredita u švicarskim francima (CHF), dokazi da su pojedine banke u RS-u posljednjih 10 godina 'bile servis SNSD-ove vlasti za pljačku naroda i javnih dobara preko odabranih banaka'.

''Umjesto da uvede red u bankarski sektor, štiti narod, zaštiti 120.000 prevarenih žiranata, opljačkane i uništene korisnike kredita u CHF-u, Agencija za bankarstvo RS-a, pod dirigentskom palicom vlasti u RS-u, štitila je interese pojedinih banaka jer su im one u stvari bile servis za pljačku '', navela je Pandurević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close