VIDEO

Dodik: Pravim državu! Hadžifejzović: Neće moći bez rata!

Vijesti / Flash | 16. 10. 2016. u 06:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je na televiziji FACE gdje je između ostalog govorio o održanom referendumu o Danu Republike, o izborima, kao i o tome hoće li se odazvati pozivu Tužiteljstva BiH na saslušanje.

Na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića "da je čitava drama oko referenduma počela upravo u Centralnom dnevniku kada ga je izravno pitao 'Zašto ne raspiše taj referendum?', Dodik je rekao da je referendum bio odgovor na politiku Bakira Izetbegovića koji zloupotrebljava institucije BiH.

“Referendum je bio racionalan slijed događaja na lošu politiku Bakira Izetbegovića , koji je umislio da može modelirati putem stranaca, sada putem sudova koje kontrolira, stvarnost u Republici Srpskoj. Bez obzira na njegovu volju doveo je u pitanje institucionalni kapacitet tih institucija na nivou BIH, igrajući se politički s njima, upotrebljavajući ih za političke obračune, zloupotrebu Ustavnog suda gdje sjede njegovi raniji potpredsjednici. Počeo je dijeliti lekcije čitavom narodu , referendum je reakcija na to", rekao je predsjednik Srpske.

Na pitanje ima li hrabrosti doći na saslušanje u Tužiteljstvo, u Sarajevo, Dodik je odgovorio da se ne plaši i dodao da je spreman da ide u neku drugu instituciju, jer je "Tužiteljstvo pod utjecajem Bakira Izetbegovića".

“Vi znate da ja nisam strašiv, ali imajući u vidu zloupotrebu institucija i ranjenost Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gubitak SDA na lokalu svih značajnijih mjesta, kao što su Zenica, Tuzla, Bihać i druga mjesta, govori o tome da je SDA sklona svašta da učini. Ja sam odavno govorio da Sud i Tužiteljstvo su formirani za politiku, nisu formirani na ustavan način, ali imajući u vidu da se o meni radi spreman sam doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju. Ne tražim presedan, događa se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način?! Jer ja sam spreman dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužiteljstvo bude inzistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motiviranosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim da sudjelujem", rekao je Dodik.

“Ja sam ovdje izabran kao predsjednik i vi nikada osobno niste glasali za mene ni na jednim izborima”, poručuje Dodik i dodaje: “Bez obzira na stvoreni dojam, ja sam za moguću BiH i mislim da je ona moguća u onome što je napisano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Međutim, naš konsenzus je izostao, a onda su nastupili stranci koji su slušali samo jednu stranu, Bošnjačku, i sad za svoje visoke plaće govore da idemo u uniju, napredujemo itd. Ja neću živjet u eksiperimentu koji prave stranci i koji nameću Bošnjaci i Bakir Izetbegović.”

Na pitanje Senada Hadžifejzovića je li cilj odvajanje Republike Srpske iz sastava BiH, Dodik odgovara: “BiH je državna zajednica dva entiteta, u tom pogledu poštujem Ustav. Ja sam protiv one BiH kakvu grade stranci, za onu sam koju mi možemo dogovoriti. Nisam ni protiv Suda i Tužiteljstva BiH, ali ono što sad imamo, na ovaj način, nije Sud i Tužiteljstvo. Mislim da je moguće odvojiti Republiku Srpsku, to je za Bošnjake najbolje. Da se fino raziđemo i napravimo fine susjedske odnose. BiH je podijeljena.”, kaže Dodik.

Na konstataciju Hadžifejzovića da to što priča nije moguće bez rata, Dodik tvrdi da jeste. “Može to mirnim putem, bez rata. Šta vi imate od toga što ne date da se odvojimo? Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi. To što političko Sarajevo hoće da nametne majorizaciju i Bosnu koju oni misle da treba da bude, ja ću učiniti sve da ne bude te Bosne. Bosna po Ustavu može, ali sa određenim modifikacijama”, poručio je Dodik.

O tome da li je spreman za svoj politički kraj Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio da ostane još. “Moj mandat je do onog momenta dok me narod bira i do tad ću biti ovdje. Kad ne budem, sposoban sam baviti se drugim poslom. Energija mi se vratila, kao i snaga i želja", rekao je Dodik.

Dodik je za kraj poručio da mu je izlazna strategija formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH. “I bit ću utome veoma uspješan, vidjet ćete.”, kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close