Miloradova poruka iz Rusije

Dodik: Planirali su izbrisati Donjeck i Lugansk kao Republiku Srpsku Krajinu

"Nekada je na teritoriji RH postojala Republika Srpska Krajina, na isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Lugansk'',kaže Dodik
Vijesti / Flash | 17. 06. 2022. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, ovih dana boravi u Sankt Peterburgu gdje sudjeluje na Međunarodnom ekonomskom forumu. Tom prilikom je Dodik govorio za ruske medije.

Dao je intervju ruskom listu Izvestija te govorio o stanju u BiH, ratu u Ukrajini, ali i o odnosima između Zapada i Rusije, prenosi Klix. Dodik je poručio kako će se danas sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Planirani sastanak bit će nastavak naših kontinuiranih međusobnih odnosa. Veoma sam sretan zbog toga što će se to odvijati u ovako teškim uvjetima na međunarodnoj sceni. Zanima me stav predsjednika Putina na aktualna događanja. Naravno, nastavit ćemo razgovore o svim pitanjima naše bilateralne suradnje. Razgovarat ćemo i o izgradnji plinovoda, a i o Daytonu jer je Rusija i dalje jamac njegove implementacije", kazao je Dodik u intervjuu.

"Vjerojatno je netko na Zapadu želio sukob Moskve i Kijeva"

Dodik se osvrnuo na rat u Ukrajini i krizu u odnosima Rusije i zapadnih zemalja.

"Svijet je odavno prestao biti ono što je bio. Zapad ignorira strahove i zabrinutosti o kojima je Rusija više puta govorila, a tiče se opravdanog straha od približavanja vojne infrastrukture njenim granicama. Tako je svijet došao do sukoba koji se odvija u Ukrajini. Vjerojatno je netko na Zapadu želio sukob Moskve i Kijeva.

Stječe se dojam da u ovom sukobu Zapad želi poraziti Rusiju. Nikome se ne žuri s dogovorima. Kao da očekuju da se to riješi vojno. Vjerojatno Zapad pokušava pronaći načine da ostvari pobjedu nad Rusijom. Zapad je jednom bombardirao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe", rekao je Dodik za ruski list.

Usporedio Donjeck i Lugansk s Republikom Srpskom Krajinom

Prvi čovjek SNSD-a komentirao je i priznanje neovisnosti Luganska i Donjecka pa rekao da razumije razloge koji su naveli Rusiju da prizna njihov status. Dodik je Donjeck i Lugansk usporedio s Republikom Srpskom Krajinom.

"Nekada je na teritoriji Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Lugansk. S ove točke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju", ističe Dodik.

"Rusija je kroz povijest podržavala Srbe"

Jedna od tema koje se Dodik dotaknuo u intervjuu bila je ulazak BiH u NATO i EU te o odbijanju uvođenja sankcija Rusiji.

"Uopće ne žalim zbog ove odluke. Smatram apsurdnim da BiH uvodi sankcije Rusiji koja je jamac Daytona. Daytonski sporazum je temelj i garant postojanja cijele BiH. Međutim, svijet je pun apsurda. Hrvatsko-muslimanski dio BiH pokušava biti solidaran sa Zapadom, ali EU nije uvijek u pravu i ne treba uvijek biti solidaran s njom. Osim toga, Rusija je kroz povijest podržavala Srbe.

Naša politika je apsolutno protiv ulaska u NATO. Stav RS-a je tu čvrst. Što se tiče EU, u našoj regiji je entuzijazam za ulazak u EU poprilično slab. Apsolutno nije na nivou na kojem je bio prije 10 godina. Sve će to u velikoj mjeri ovisiti od toga kako se Europa bude razvijala i hoće li biti predmet američke politike", rekao je Dodik za ruski list, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close