Zbog bleiburga

Dodik pisao Komarici: Prijeđena je granica strpljenja

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki Franjo Komarica svojim izjavama i usporedbom Banja Luke i Bleiburga uvrijedio ne samo žive stanovnike Banja Luke, Potkozarja i cijele Srpske, već i mučenike koji postradaše na brojnim stratištima u Drugom svjetskom ratu, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu biskupu.

"Do sada Vam se nisam obraćao na ovakav način, ali povoda za ovakvo obraćanje bilo je više. Smatrao sam da je u državi porušenog povjerenja ponekad dobro i prešutjeti neke stvari radi višeg cilja i da bi prepiska s Vama, ma kako utemeljena bila, nas sve zajedno udaljila od tog cilja. Međutim, Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši usporedili Banja Luku s Bleiburgom, prijeđena je granica trpljenja, koju smo, svatko sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni održavati", istaknuo je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo kako je jučerašnjom ničim izazvanom izjavom Komarica dirnuo u "najsvetije mučenike kojima je pomen održan prije neki dan u Donjoj Gradini, i ne samo u njih, već i one u Drakuliću i brojnim stratištima iz Drugog svjetskog rata u i oko Banja Luke".

"Vi ste služili misu za žrtve Bleiburga, i to je Vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banja Luci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Bleiburgu. Stoga je usporedba Banja Luke i Bleiburga u najmanju ruku strašno", naglasio je Dodik.

Naveo je kako shvaća da je Komarica kao pastir svog naroda zabrinut za njegovu sadašnjost i budućnost, i na tome mu odaje priznanje, i spreman mu je u tome uvijek pomoći.

"Samo nisam siguran da svojim izjavama pomažete ni svojoj duhovnoj djeci, ni nama, Vašim susjedima. Vaše izjave posebno teško odjekuju u novije vrijeme, jer ni iz jedne vjerske zajednice u BiH ne dolaze teške riječi, već naprotiv, samo pozivi na mir, praštanje i pomirenje. Preuzvišeni biskupe banjalučki, prošlost ne možemo mijenjati, ni ovu skoriju ni onu malo dalju. Ali sam siguran da pažnjom, trudom i tolerancijom možemo bitno utjecati na budućnost na ovim prostorima, budućnost za sve građane Republike Srpske, ma kom Bogu se molili i koju vjeru ispovijedali", ističe se u pismu.

Dodik je poručio biskupu banjalučkom da je, kao predsjednik Republike Srpske, spreman da učini sve da budućnost bude bolja od prošlosti i poziva ga da i on, kao duhovni otac svog naroda, učini isto.

I Partija demokratskog progresa oštro je osudila izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice u, navodeći da je takva usporedba vrlo skandalozno i opasno.

"Isti taj biskup nikad nije osudio zločine koje je ustaška vojska, predvođena katoličkim svećenicima, počinila u banjalučkim selima Drakulić i Motike, u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Golubnjači, Pagu, Gospiću, ili, pak, Prebilovcima, gdje su tijekom posljednjeg rata počinili zločin nad već počinjenim zločinom, nad kostima 4.000 srpskih prebilovačkih mučenika", priopćeno je iz PDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close