Dodikovanje

Dodik o 99 posto muslimanskom gradu i o 40 kilometara autoceste

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 08:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strancima i Bošnjacima i dalje je cilj jaka BiH, a to znači da bi mjesto odlučivanja bilo samo u Sarajevu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodavši kako "Sarajevo koje je sada 99 posto muslimanski grad" ne smije biti centar moći u BiH, te dodao da se to ne smije dogoditi zbog naroda u Srpskoj.

"Ključno je da mi odlučujemo o sebi i to je ono što moramo sačuvati, jer je BiH slučaj i greška koja je preživjela raspad Jugoslavije", naglasio je Dodik na javnoj tribini u Gornjim Podgradcima kod Gradiške u nedjelju navečer.

Prema njegovim riječima, "politika je ozbiljna stvar koju vode elite izabrane od naroda i uspješna društva su ona koja imaju uspješne politike i koja imaju podršku naroda".

"Pokušava se razbiti jedinstvo rukovodstava Srpske i naroda i zato sam došao u Podgradce i idem na druga mjesta da ne uspije to onima koji to rade", naglasio je Dodik i poručio da se "država Republika Srpska mora poštovati".

Dodik je istaknuo kako se Srpska ovih dana mora suočavati s odlukama na koje su pristali predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

"SDS i PDP u suštini nisu izdajničke stranke, ali ekipa koja ih predstavlja u institucijama BiH rade sustavno na izdaji Republike Srpske. Oni tobože guraju k Europskoj uniji, a ne vide da se ona raspada i nije više onakva kakva je bila", rekao je Dodik te dodao kako put k Europi nije alternativa jakoj Republici Srpskoj i nešto zbog čega bi se trebalo odricati njezinih nadležnosti.

Dodik izjavio je da će ove godine biti završeno još 40 kilometara auto-puta, te da će krajem svibnja biti otvoren dio auto-puta od Prnjavora do Doboja i dio od Laktaša do Drugovića.

"Iza nas je ostalo 50 kilometara auto-puta Gradiška - Banjaluka, koji pokazuje sposobnost ove generacije političara da napravi prvi auto-put u Srpskoj, što predstavlja civilizacijsko pitanje", rekao je Dodik na javnoj tribini "Riječ predsjednika".

Istodobno, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila kako da priča o spektakularnom, strašnom zaduživanju, nije točna.

"Mi smo Vlada ili vlast koja uvijek, ma kako da se zadužuje, više vraća nego što uzima ili pozajmljuje", istakla je Cvijanović te dodala da se prvi put, od kada postoji Republika Srpska, događa da Vlada i institucije Srpske nemaju adekvatnu ili nikakvu komunikaciju s predstavnicima iz Republike Srpske koji danas obavljaju vlast na razini BiH, što otežava mnoge stvari.

"Mnoge procese koje smo započeli, morali smo zaustaviti upravo zbog tog nerazumijevanja ili nedostatka komunikacije koja bi bila i pristojna i normalna i u interesu Republike Srpske. Mnogo je političkih izazova koji su danas opterećujući za naše institucije. Ali, mi smo tu da zaštitimo i institucije Republike Srpske i njene građane", istaknula je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close