Poruka iz RS-a

Dodik: Nismo protiv funkcionalne, već protiv nametnute BiH

Vijesti / Flash | 02. 07. 2017. u 14:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo protiv funkcioniranja Bosne i Hercegovine, ali jesmo protiv nametnute BiH'', rekao je u nedjelju u Banja Luci predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik.

Obraćujući se izaslanicima Sedmog kongresa Socijalističke partije Republike Srpske, na kojem za predsjednika reizabran jedini kandidat Petar Đokić, Dodik je istaknuo da su SNSD, DNS i SP ''najdugovječnija koalicija na Balkanu'' te da im je cilj da na sljedećim Općim izborima osvoje 60 posto vlasti.

''To moramo učiniti da nam se ne bi dogodilo da nam ''kukavičje jaje'' ode ponovno u Sarajevo i tamo za osmjehe i tapšanje po ramenu predaju nadležnosti, koje želimo čuvati, jer nam pripadaju. To samo snažne i jedinstvene politike mogu učiniti'', ustvrdio je Dodik.

Pozvao je, kako je naveo, i one s druge političke strane, da se zajedno izrade politike po kojoj nema prijenosa nadležnosti s RS-a na razinu BiH, da moraju postupno vraćati nadležnosti ''otete RS-u'' te da nema negiranja RS-a i da ne smije biti dovođenja u pitanje suradnja RS-a i Srbije.

Također, trebamo izgraditi zajedničku politiku prema NATO savezu, u koji želi ''druga strana u BiH, a RS ne želi'', a neophodno je, kazao je, da se sagleda i na koji način se treba kretati ka Europskoj uniji.

Đokić: Na principima kompromisa i koncenzusa može se graditi bolja BiH

''Želimo ravnopravnost oba entiteta i sva tri naroda u BiH, a da bismo to osigurali neophodan je dijalog, a uvjet je kompromis i koncenzus'', rekao je reizabrani predsjednik Socijalističe partije Petar Đokić.

''Mislim da na tim principima možemo činiti drugačiju i bolju BiH'', naveo je Đokić ističući da se u toj zemlji treba prepoznavati ono što spaja ljude.

''Naša politika je politika povezivanja, most suradnje, kroz dijalog ka boljim rješenjima'', dodao je on ističući da bez Daytonskog sporazuma "nema sigurne budućnosti BiH".

Istaknuo je da je politika stranke put ka EU, na kojem BiH trenutno ima zastoj, ali da nema alternative europskim integracijama.

SP želi, kazao je, suradnju sa susjedima, kao i suradnju, kako je naveo, s velikim zemljama - Rusijom, SAD-om i Kinom.

Sedmom kongresu Socijalističke partije u nedjelju u Banja Luci nazočili su lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i predstavnici drugih političkih stranaka i sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close