Čemu frka?

Dodik nije ni tražio vizu

Vijesti / Flash | 27. 12. 2016. u 08:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preko Ministarstva vanjskih poslova, a ni u Veleposlanstvu SAD-a u BiH nije ni tražio vizu, potvrdio je ministar vanjski poslova BiH Igor Crnadak iako se predsjednik Srspke požalio kako mu je viza odbijena.

Naime, Dodik je izjavio sinoć za RTRS da mu je Veleposlanstvo SAD-a u BiH odbilo zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH, i pokazao papir za koji tvrdi da je pozivnica.

''Čemu onda diplomatska putovnica BiH?'', upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, te da je sve izvjesnije da će u sljedećoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Dodik je naglasio kako je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom stožeru, te da ga akreditacije čekaju u Washingtonu. Ponovo je pričao o razgovoru sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoytom Jeeom u kojem je Jee tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine i optužio veleposlanicu Maureen Cormack za harangu.
No, Crnadak je rekao kako je jedini način da Dodik dobije službeni poziv od administracije SAD-a bio putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije dogodilo.

''Jasno je, dakle, da se ne radi o službenom pozivu američke administracije, već o pozivu jednog od Dodikovih lobista, koji je predsjednika RS pozvao da nazoči jednom od tisuću događaja koji se na dan inauguracije organiziraju u Washingtonu. Ne vidi se tko je pismo potpisao, ali je sasvim jasno da se Trumpova supruga ne zove Liz. Spomenuta Liz je supruga bivšeg republikanskog kongresmena Roberta McEwena, koji je u svibnju ove godine boravio u Banja Luci, zajedno sa još nekoliko republikanskih kongresmena'', rekao je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close