Milijuni su u pitanju

Dodik najavio blokadu 298 milijuna eura za Federaciju BiH

Nakon što je Europska komisija dan ranije priopćila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik "prijeti" neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 milijuna eura bespovratnih sredstava koje je Europska unija odobrila 30. lipnja za četiri projekta u Federaciji BiH.

Nakon što je Europska komisija dan ranije priopćila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik "prijeti" neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

"Na koji način u Europskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili", kazao je danas Dodik za Radio Slobodna Europa.

Republika Srpska je kandidirala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Europskoj komisiji.

Ovakva odluka dolazi nakon Dodikovih secesionističkih izjava o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. EU je ranije zamrznula 600 milijuna eura za izgradnju autoceste kroz Republiku Srpsku.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o financiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

Kadrovi Dodikovog SNSD-a mogu staviti veto na usvajanje takvih sporazuma u svakoj od ove tri državne institucije.

Podsjetimo, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za RSE su ranije naveli kako Republika Srpska nije ispunila potrebne kriterije za financiranje.

Odbačene aplikacije SNSD-ovih gradonačelnika

Doboj, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavlje općine su u Republici Srpskoj kojima Europska komisija nije odobrila bespovratna sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, jer nisu ispunili kriterije.

Načelnici tih općina u Republici Srpskoj kadrovi su vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, s izuzetkom Teslića kojeg vodi Milan Miličević, odnedavno predsjednik opozicijske Srpske demokratske stranke.

"Ne prizivam sankcije ni prema kome, jer njima nećete napraviti kvalitetnu političku situaciju, već treba politički dogovor u institucijama. Neka sankcioniraju političare. Međutim, ovo su u praksi sankcije stanovništvu u Republici Srpskoj koje očekuje pitku vodu u svojim domovima i to nije dobro", kazao je Miličević za Radio Slobodna Europa.

On je objasnio da je riječ o širem projektu na koji je svih osam općina zajedno apliciralo za financijska sredstva.

Miroslav Bojić, SNSD-ov gradonačelnik Laktaša, inače rodnog mjesta Milorada Dodika, smatra da je to urađeno "iz političkih razloga".

"Nadam se da su to tehničke stvari koje se mogu otkloniti. Siguran sam da su naše aplikacije među najboljima u Bosni i Hercegovini. Prvi smo završili svu dokumentaciju kako bismo aplicirali. Ne znam zašto kažnjavaju građane koji tu trpe i razdvajaju ljude u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i ne doprinose prosperitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini", kazao je Bojić za RSE.

Laktaši su aplicirali za projekt koji je vrijedan oko 10,5 mililjuna eura od čega se pola odnosi na vodosnabdijevanje, a pola na izgradnju i obnovu kanalizacijske mreže.

"Republika Srpska je poslala veoma mali broj projekata, no ni oni nisu ispunili potrebne kriterije za financiranje", kazao je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Europa.

Financiranje novih projekata na teritoriji Republike Srpske zaustavljeno je prije više od godinu dana. Iz Delegacije EU u BiH su podsjetili da je u veljači 2022. godine Europska komisija suspendirala financiranje dva projekta na autoputu u Republici Srpskoj vrijedna 600 milijuna eura.

Bio je to odgovor na političku krizu koju su izazvali čelnici Republike Srpske usvajanjem, pored ostalog, neustavnog zakona o pravosudnom vijeću.

EU bi željela vidjeti završen Koridor 5c

"Odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena po okončanju političke krize, a EU bi željela vidjeti završen Koridor 5c radi svih građana BiH", kazao je Koenig za RSE.

Dodao je kako je, "nažalost, nedavna eskalacija situacije predstavnika Republike Srpske slična modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državnog nivoa i institucija što je i dovelo do suspenzije financiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine".

Iz Direkcije za europske integracije BiH su za RSE kazali da je Republika Srpska podnijela samo jednu aplikaciju koja se odnosila na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u osam općina u Republici Srpskoj.

Dodali su da resorno ministarstvo, nakon dorada, može aplicirati u okviru sljedećeg poziva Evropske komisije, te da Operativni odbor WBIF-a donosi konačnu odluku o financiranju.

Vlasti Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom, proteklog mjeseca su krenule u usvajanje još dva neustavna entitetska zakona.

Prema tim zakonima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske odluke Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ne bi se poštivale u Republici Srpskoj.

Schmidt ih je poništio prije nego što su stupili na snagu.

Vlasti Republike Srpske najavile su donošenje zakona prema kojem Republika Srpska ne bi priznavao ni ovlasti državnog Suda i Tužiteljstva BiH.

"Mislim da će ovakvih sankcija biti još više u budućnosti", kazao je za RSE Nenad Grković, državni zastupnik opozicijske stranke Za pravdu i red.

On smatra da je to "posljedica politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

Branislav Borenović, predsjednik i zastupnik opozicione Partije demokratskog progresa, ocijenio je da je riječ o "lošoj poruci".

Saša Magazinović, državni zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kaže da je razlog "više nego konkretan".

Europska komisija primila je u februaru prošle godine zahtjeve za podršku EU za projekt autoputa na Koridoru 5C. Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi tad je objavio da su među njima i dva projekta koji se nalaze na teritoriju Republike Srpske.

"Sporazumi za ova dva projekta iznose 600 milijuna eura, ali će se taj novac isplatiti tek nakon što državne institucije profunkcioniraju", priopćio je tad Varhelyi.

EU nije formalno uvela sankcije Miloradu Dodiku ili Republici Srpskoj, unatoč pozivima dužnosnika nekih zemalja članica i zastupnika u Europskom parlamentu.

David McAllister, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET), stalni izvjestilac za BiH Paulo Rangel i predsjedavajući delegacije za odnose s BiH i Kosovom Romeo Franz pozvali su 5. jula da sankcionira Dodika.

Dodik i nekoliko dužnosnika nalaze se na "crnoj listi" Sjedinjenih Država i Ujedinjene Kraljevine.

Zamrznuto više od stotinu milijuna eura

Njemačka je prošle zamrznula više od stotinu milijuna eura namijenjenih za financiranje tri energetska i jednog komunalnog projekta u Republici Srpskoj. Evropska komisija je odobrila ukupno 303 miliona eura bespovratnih (grant) sredstava za projekte u Bosni i Hercegovini.

Odobreno je 298 miliona eura za četiri projekta iz Federacije BiH. Ovim grantom "oslobodit" će se i pozajmice od međunarodnih financijskih institucija u iznosu od 788 miliona eura, priopćeno je u utorak, 4. srpnja.

EU je odobrio bespovratna sredstva za izgradnju 11,9 kilometara autoputa kod Žepča i Maglaja u srednjoj Bosni, uključujući pet tunela i devet mostova. Drugi projekt je 14,2 kilometara autoputa kod Mostara na jugu zemlje. Odobreni su i projekt sanacije vodovoda u Sarajevu te sanacija Crpne hidroelektrane u Čapljini, na jugu BiH.

Dodatno su odobrena i četiri regionalna projekta u kojima će sudjelovati i BiH vrijedna 944 milijuna eura, od čega su 142 milijuna eura bespovratnih sredstava. Od toga će Bosna i Hercegovina dobiti oko pet milijuna eura.

EU će ukupno financirati 14 projekata na Zapadnom Balkanu u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru u iznosu od 2,1 milijardu eura.

Europska komisija nije odobrila nijedan projekat iz Crne Gore, jer su oni bili "preuranjeni i nepodobni".

Na listi odobrenih projekata nema ni Kosova, jer su obustavljeni svi financijski programi budući da zvanična Priština nije ispoštovala evropske zahtjeve kada su u pitanju koraci ka smirivanju tenzija na sjeveru zemlje.

Gdje ide 303 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih BiH

Evropska Unija namijenila je 303 milijuna eura bespovratnih sredstava Bosni i Hercegovini za četiri značajna projekta čiji je cilj, kako se navodi, bolja prometna infrastruktura, energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

U najavama financiranja nema projekata koji bi se izvodili na teritoriji Republike Srpske. Je li riječ o "tihim financijskim sankcijama" međunarodne zajednice zbog posljednjih postupaka entitetskih vlasti, ili jednostavno projekti iz ovog entiteta nisu prijavljeni?

Video: Za šta je sve Evropska unija namijenila novac u BiH
Kopirati
Drag cursor here to close