opomena

Dodik: Logor "Silos" u Sarajevu imao je sve elemente Auschwitza

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 18:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, da zarad budućih generacija nijedna žrtva nacističkih koncentracijskih logora nikada ne smije biti zaboravljena, piše Srna.

"Na ovaj dan treba da se prisjetimo svih žrtava fašizma sa željom da se takvo zlo više nikada ne ponovi. Naša obveza je da sadašnje i buduće generacije učimo da takvo zlo nikada nikome ne smije da se čini, te da ukažemo koliko su važni ljudski život, dostojanstvo, sloboda i mir", istaknuo je Dodik.

Podsjetivši da su Srbi drugi narod po broju stradalih u nacističkim i ustaškim logorima u Drugom svjetskom ratu, predsjednik Srpske je naveo da je na današnji dan 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Daytonski mirovni sporazum, zatvoren i koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila.

"Prema svjedočenjima bivših zatočenika, logor 'Silos' imao je sve elemente zloglasnog logora 'Auschwitz' iz Drugog svjetskog rata i to treba biti opomena da je fašizam kao ideologija, nažalost, bio prisutan i tada što se u budućnosti nikada i nigdje ne smije ponoviti", poručio je predsjednik RS.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. studenog 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Europi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close