Oluja

Dodik kaže kako je Oluja etničko čišćenje, Patrijarh je uspoređuje s tragedijom biblijskih razmjera

Vijesti / Flash | 05. 08. 2015. u 08:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć, prilikom obilježavanja 20. godina od progona Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", da je Srbija uvijek bila utočište za sve pripadnike srpskog naroda koju su plaćali visoku cijenu zablude koja se nekada zvala Jugoslavija.

"Srbi žele mir. Željeli su ga i onda kada se dogodio progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji 'Oluja', a jedina greška srpskog naroda je što smo vjerovali u Jugoslaviju i bili njena žrtva", rekao je Dodik, javlja Tanjug.

Dodik je naveo da će 4. kolovoza biti dan sjećanja na progon Srba ma gdje se on dogodio.

"Posvetili smo to ovom datumu jer je najupečatljivije stradanje Srba nakon 'Oluje', u kojoj su, predvođene hrvatskim snagama sudjelovale i snage iz SAD i iz drugih zemalja Europe, koji su zajedno napravili etničko čišćenje", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima to je bila udružena akcija zapadne vojne alijanse i hrvatskih snaga koja je mnoge nedužne, koji tada i nisu znali što se događa, lišila života.

"Morali su napuštaju i u miru, i da idu ka Srbiji. Srbija je bila uvijek sigurno utočiste za sve nas. Republika Srpska je zagledana u Srbiju i nju doživljava kao sastavni dio svog nacionalnog bića i Srbija za nas jeste dokaz našeg postajanja", poručio je Dodik.

---

Patrijarh srpski Irinej rekao je sinoć na obilježavanju Dana sjećanja da je srpski narod u "Oluji" zadesila tragedija biblijskih razmjera i da je počinjen veliki zločin "koji su činila naša braća po vjeri s kojima nas veže povijest".

Patrijarh je u obraćanju u Sremskoj Rači rekao da je to bila tragedija biblijskih razmjera kakvu su nekada doživjeli Židovi i Armenci te kako su Srbi odmah iza njih, javlja Tanjug.

"Zločin su počinila naša braća po vjeri, isti po crkvi, s malim razlikama što smo mi pravoslavni, a oni rimokatolici. Bili smo krivi samo zato što smo Srbi pravoslavne vjere", kazao je.

Naveo je da zato raduje nedavno upućen prijedlog pape Franje da se formira komisija predstavnika srpske i hrvatskog naroda koja bi se bavila razlozima tolike mržnje između dva susjedna i po mnogo čemu slična naroda.

Patrijarh je poručio i da Srbi nisu genoicidan narod, da to nisu nikad bili uz svojoj povijesti, da su naprotiv mnogo postradali, a da je o njima stvorena slika kao o narodu koji mrzi i progoni i ubija.

"Ta je slika daleko od nas", poručio je patrijarh Irinej i dodao da zlo i zloba nikome dobro nisu donijeli, te da je potrebno da zavlada ljubav, da nju treba da nosimo u sebi, ali i među narodima.

"Dao Bog da se povrati mir narodu našem i svim narodima. To je želja naša i božja i molimo se gospodu da naša želja bude uslišena", poručio je na kraju obraćanja srpski patrijarh.

Kopirati
Drag cursor here to close