Novi diplomatski incident

Dodik izignorirao Cormack: Nije joj pružio ruku u Jasenovcu

Milorad Dodik je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, a pri tom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima
Vijesti / Flash | 15. 04. 2018. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter / Dodik odbio rukovanje s veleposlanicom

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save u nedjelju je obilježen dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, a pri tom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima, piše Hina.

Kao i prošle godine Dodik je “preskočio” američku veleposlanicu Cormack tijekom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva financija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ovog tjedna u intervjuu za televiziju N1 potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “tko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

''Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao'', kazala je Cormack.

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za kojeg ''nitko nikada nije odgovarao''. ''Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac'', kazao je Dodik dodajuć kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha ali i “iluzija o susjedima” s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao ''državu srpskog naroda''. ''Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija'', kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta. Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine. “Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti”, izjavila je Gojković.

Kopirati
Drag cursor here to close