Razgovor

Dodik: Inzko mi ne može ništa

Vijesti / Flash | 08. 08. 2015. u 06:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne može smijeniti, već to eventualno može učiniti jedino narod, koji ga je i izabrao. "Može Inzko donijeti tu odluku, samo ne znam tko će je prihvatiti. Ja neću jer on me nije ni izabrao, ja nisam njemu partner", rekao je Dodik.

Dodik je za TV "Pink 3" naveo da je visoki predstavnik u BiH institucija koja je kršila međunarodni sporazum na štetu Republike Srpske, da ne može biti adekvatan partner i da pokazuje aroganciju, umjesto da se sjedne i razgovara.

"Možda je na samom početku i bilo potrebe za nekim mjerama, ali ovo je prevršilo svaku vrstu dobrog ukusa i odnosa prema međunarodnom sporazumu. Ovo mora da se raščisti i to ne kad on ode, nego sad dok je još tu", smatra Dodik.

Kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da očekuje kako će Ustavni sud do kraja mjeseca utvrditi da li odluka Narodne skupštine Srpske o tom pitanju ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

"Ja ne vjerujem. Ne možete zdravom logikom da nađete bilo kakav dokaz o tome, ali to mora da uradi sud neutralno i stručno i da nam priopći", naveo je Dodik, napominjući da je referendum usmjeren na to da se Republici Srpskoj vrate prava oteta nasiljem visokih predstavnika, prenijela je Srna.

Dodik je napomenuo da tu nije važno tko će biti politička žrtva, da li on ili netko drugi, ali i istaknuo da vjeruje kako će istina i pravda jednog dana pobijediti. Prema njegovim riječima, ako se prihvati demontaža Republike Srpske, Srbi u BiH će doživjeti sudbinu sunarodnnjaka iz Hrvatske, Kosova ili drugih prostora bivše Jugoslavije gdje su marginalizirani, prava im umanjena i gube identitet.

Dodik je ponovio da je BiH "nazor država", koja ne može preživjeti i opstaje jedino zato što postoji nasilje visokih predstavnika i međunarodne zajednice. "Raduje me kada primijetim da u bošnjačkim političkim krugovima sve češće govore - od ove zemlje nema ništa. Ja to znam već godinama. Moj poriv proizilazi iz činjenice da ne želim živjeti u zemlji od koje nema ništa", kaže Dodik.

Govoreći o EU, Dodik je ukazao da se ne smije ući u velike integracije, a izgubiti identitet, da Brisel ne može upravljati u BiH na način na koji želi, objavila je Srna.

"Ne možete nam poslati deset veleposlanika, koji drže i pravosuđe i policiju, ubacuju svoje razne agenture, vršljaju po BiH. S tim ne mogu da se pomirim. Otkud njima pravo da se miješaju u upravljanje zemalja u koje dođu? BiH je zato kretenska zemlja što je pustila da veleposlanici koji dolaze upravljaju njom", ocijenio je Dodik, navodeći da su veleposlanici samo tenhičke osobe svojih zemalja.

On je ocijenio licemjernim to što Europa Srpskoj ne dozvoljava referednum, dok ga Škotska ima, a Velika Britanija najavljuje. "Koja je to Europa, različitih standarda i prava? Izvinite, takva me Europa ne interesuje", rekao je predsjednik Srpske.

Govoreći o odnosima u regiji, Dodik je naveo da se Srbi trebaju što prije odreći jugonostalgije, te istaknuo da je tužno kada se u Hrvatskoj, naročito u Lici mogu vidjeti samo srušene srpske kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close