navodni izvještaj

Dodik: Inzko je u Izvještaju iznio laž

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 15:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da 'laž' sve ono što će visoki predstavnik u BiH Valetnih Inzko navesti o RS-u, u izvještaju koji će podnijeti danas Vijeću sigurnosti UN-a.

''Inzko je i ranije poslao kao neki navodni specijalni izvještaj i lažno se predstavio kao tumač Daytonskog sporazuma i ocijenio da RS krši taj sporazum, na što je RS reagirala odgovorom svim članicama Vijeća sigurnosti'', kazao je Dodik za RTRS.

Kaže da Inzko kao i njegovi prethodnici, umjesto da zaštite Daytonski sporazum, konstantno rade na njegovom rušenju.

''Visoki predstavnik koji se drznuo da slaže Vijeće sigurnosti kako je on tumač cjelokupnog Daytonskog sporazuma, kao i Ustava BiH otišao je čak dalje i od bivšeg visokog predstavnika Peddie Ashdowna koji se nikada nije usmjerio ili mu nije bilo dopušteno da se uputi u tumačenje ili promjenu Dayonskog sporazuma, a Inzko sada kaže da ima na to pravo'', rekao je Dodik.

To je, kaže, kraj jednog cinizma, koji Inzko godinama 'pokušava ovdje prosuti, da radi na dobrobit svih, a u suštini ruši Daytonski mirovni sporazum“.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u izvještaju koji će navesti da je odluka vlasti RS-a da održe referendum direktno kršenje Daytonskog sporazuma, a da referendumsko pitanje predlaže da RS napusti zajednički pravosudni prostor BiH.

Sve to, stoji u izvještaju, predstavlja eskalaciju politike SNSD-a kojom se osporavaju temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvještaj koji će Inzko predstaviti Vijeću sigurnosti obuhvaća razdoblje od 21. travnja do 21. listopada 2015. godine.

On će iznijeti i stav da je odluka Narodne skupštine RS-a od 15. srpnja o održavanju referenduma u RS-u o zakonima o Sudu i Tužiteljstvu BiH donesena usprkos jasnog upozorenja 14. srpnja Upravnog odbora veleposlanika Vijeća za implementaciju mira.

Kopirati
Drag cursor here to close