'nametanje'

Dodik i dalje ne priznaje genocid u Srebernici, HDZ suzdržan o rezoluciji

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 12:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da će, i pored kaznene prijave udruženja stradalih u Srebrenici, i dalje ponavljati da na tom prostoru nije počinjen genocid tijekom proteklog rata.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da, bez obzira na to da li majke stradalih Srebreničana to prihvaćaju ili ne, suosjeća s njihovom boli.

‘’Ne mogu to u punoj dimenziji osjetiti jer nisam doživio, ali i kao čovjek, političar i predsjednik RS-a apsolutno suosjećam s boli majki koju imaju vezano za gubitak svojih najmilijih tijekom prošlog rata’’, kazao je Dodik, ali i dodao da smatra da udruženja koja su podnijela prijave protiv njega „već odavno imaju politički značaj i da su previše involvirani u politiku“. Tvrdi da su prije dvije godine predstavnice udruženja majki Srebrenice izašle sa zahtjevom da se mijenja Ustav BiH iako, kaže, nemaju ništa s tim pitanjem i to nije njihova dužnost.

Umjesto genocida veliki zločin

‘’Što se tiče kaznene prijave, to znači da ako progovorite, dobit ćete kaznen prijavu. Evo, i dalje ću govoriti da tamo nije bio genocid, već veliki zločin i suosjećam s tim’’, dodao je. Tvrdi da je bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić izrazio žaljenje i izvinjene zbog toga te podržao izvještaj Komisije za Srebrenicu kao nešto od čega će teret snositi buduće generacije.

Dodik je ponovio da je potrebno formirati međunarodnu komisiju koja će objasniti sve događaje od 1991. do 1995. godine u Srebrenici i dati kvalifikaciju i spreman je to prihvatiti, ali ne „nametanje od bilo koga, pa i majki Srebrenice, jer su ušle u zloupotrebu tog bola“. Kazao je da se „forsira“ samo to pitanje, „a da nije ni pokušano da se odgovori je li izvršen genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu i na nekim drugima mjestima“.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH i Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa“ podnijeli su kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kaznenog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Naime, Dodik je u više navrata prilikom javnih istupa, kako ističu ova udruženja, s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, pri čemu je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici. Posljednji takav istup se, dodaju, dogodio 26. svibnja ove godine, kada je komentirao prijedlog potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića za donošenje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, upućenoj parlamentu RS-a.

HDZ suzdržan o rezoluciji o Srebrenici

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto (HDZ) dodala je da će ova stranka ostati suzdržana tijekom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. Smatra da je Rezolucija o Srebrenici, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH, samo "dolijeva ulje na vatru".

‘’To je stvar sudova i oni su rekli svoj stav o počinjenim zločinima. Smatram da na ovakav način ne bi trebali ići s dnevnim redom’’, kazala je. Ako je PSBiH trebao nešto usvojiti, dodala je Krišto, onda je to Rezolucija Europskog parlamenta, a ne neki modificirani dokument.

Kopirati
Drag cursor here to close